Slovenija
4346 ogledov

Inšpekcijski nadzor na osnovni šoli ugotovil nepravilnosti

Osnovna šola
Sporne so lahko vse že sprejete odločitve šole.

Potem ko so osnovno šolo v Dravogradu v minulih tednih spremljala nesoglasja pri imenovanju nove ravnateljice Danijele Ledinek, je inšpekcijski nadzor, opravljen pred nekaj dnevi, ugotovil nepravilnosti pri svetu šole. Zato inšpektorat zaključuje, da so lahko sporne vse že sprejete odločitve sveta šole, tudi imenovanje ravnateljice 12. junija.

Zaplet pri oblikovanju sveta šole

Inšpektorat je pri inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da se svet šole 29. januarja letos ni konstituiral tako, kot to določa zakon, saj so bili na novo izvoljeni le predstavniki delavcev. Svet staršev ni izvolil novih predstavnikov, ker njihovi predstavniki podaljšujejo mandat do zaključka šolanja njihovih otrok, lokalna skupnost pa ni imenovala novih predstavnikov, saj Občina Dravograd imenuje nove člane le, če članu sveta šole preneha mandat v občinskem svetu.

Na podlagi tega je inšpektorat zaključil, da so v svetu šole člani z zakonitim mandatom le predstavniki delavcev. Svet staršev in lokalna skupnost nista izvedla volitev oz. imenovanj svojih predstavnikov v mandatnem obdobju 2018-2022, kar pomeni, da njihovi predstavniki niso zakoniti člani sveta šole, navaja inšpektorat.

Zaradi ugotovljene kršitve je inšpektorat predlagal ravnateljici, da pozove svet staršev in lokalno skupnost k izvolitvi in imenovanju njihovih predstavnikov v svetu šole za mandatno obdobje 2018-2022. "Glede na ugotovljeno dejstvo, da svet šole ni bil zakonito konstituiran, inšpektorat za šolstvo in šport zaključuje, da so lahko sporne tudi vse že sprejete odločitve sveta šole, med njimi je tudi imenovanje ravnateljice dne 12. junija letos," so navedli na inšpektoratu.

Osnovna šola | Avtor: Profimedias Profimedias

Predsednica sveta se ne strinja

Nasprotno pa predsednica sveta šole Franja Šmon Drevenšek ocenjuje, da je vse potekalo zakonito, kar po njenih besedah izhaja tudi iz ta teden pridobljenega pravnega mnenja Martina Počka. Zato je pet članov sveta šole iz vrst zaposlenih v sredo podalo ugovor na zapisnik inšpekcijskega nadzora.

Prav okoli imenovanja nove ravnateljice Danijele Ledinek, ki bo mandat nastopila 1. septembra letos, je bilo v minulih tednih več nesoglasij na šoli in v lokalni skupnosti, krožila so tudi anonimna pisma. 15. in 18. junija je potekal tudi postopek odpoklica članov sveta šole iz vrst zaposlenih, a ni uspel.

Ledinekova je na seji sveta šole dobila večinsko podporo, ni pa pred tem dobila pozitivnega mnenja občinskega sveta, sveta staršev in učiteljskega zbora. Z imenovanjem Ledinekove je soglašalo tudi šolsko ministrstvo.

Za nadaljnje vodenje šole se je sicer poleg Ledinekove potegovala tudi aktualna ravnateljica dravograjske osnovne šole Marjeta Podgoršek Rek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice