Slovenija
21936 ogledov

Grošelj: Iz Gibanja Svoboda bom izstopil še pred koncem mandata

volitve v evropski parlament 2019, Irena Joveva, Klemen Grošelj Saša Despot
Stranka Gibanje Svoboda tik pred zdajci razočarala še enega kandidata, na katerega je stavila še pred dvema tednoma. "Ta način komuniciranja veliko pove o stranki," pravi evropski poslanec Klemen Grošelj, ki se od Gibanja Svoboda poslavlja.

Med evropskimi poslanci v Strasbourgu odmeva včerajšnja odločitev vladne stranke Gibanje Svoboda, ki je objavila listo kandidatov za evropske volitve in presenetila z odločitvijo, da nosilec liste ne bo ginekolog in vodje postonjske porodnišnice Aleksander Merlo pač pa sedanja poslanka Irena Joveva.

Merlo predstavljen kot nosilec liste Gibanja Svoboda

Da bo priljubljeni ginekolog na listi Gibanja Svoboda je predsednik stranke Robert Golob potrdil na festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru pred manj kot dvema tednoma. Organi stranke kandidatne liste takrat še niso potrdili, kljub temu pa so iz vrha stranke prišle informacije, da naj bi bil Merlo tudi nosilec liste. Glede tega je bil prepričan tudi sam priznani ginekolog, ki so mu ankete javnega mnenja kazale dober rezultat. 

Irena Joveva | Avtor: Anže Petkovšek Irena Joveva, evropska poslanka. Anže Petkovšek

Joveva: Vedela sem, da sem favoritka 

"Tisti, ki smo bili favoriti za vrh, smo vedeli, da smo favoriti. Organi stranke so odločili o predlogih in nas nato o tem seznanili," je danes v Strasbourgu, kjer poteka zadnje zasedanje Evropskega parlamenta, povedala poslanka Irena Joveva. Joveva je bila na zadnjih volitvah izvoljena na listi Stranke Marjana Šarca, po združitvi strank pa je postala poslanka Svobode, ki v Evropskem parlamentu deluje znotraj skupine liberalcev. 

Na listi kandidatov Svobode za evropske volitve bodo poleg Joveve še vodja strankinega pomladka Mateja Grah, poslanci v državnem zboru Tamara Vonta, Janja Sluga in Uroš Brežan, državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper in Vojko Volk ter obrambni minister Marjan Šarec.

"Merlo ni umaknjen, umaknil se je sam," je še potrdila Joveva. Da ne bo nosilec liste, naj bi Merlo izvedel šele včeraj zvečer, kandidaturo pa je takoj za tem umaknil. "Očitno so se stvari spremenile, sam pa imam svoja načela, od katerih ne odstopam. Pričakoval sem, da bom lahko kot senior v skupini za evropske volitve še kaj prispeval, če pa tega ne želijo, tudi nič hudega. Pač ne bom kandidiral," je povedal za N1.  

Klemen Grošelj: Ta način komuniciranja veliko pove o stranki

Zelo podobno razmišlja sedanji poslanec Klemen Grošelj, ki je prav tako umaknil kandidaturo za evropskega poslanca. Sicer uspešnega evropskega poslanca, člana odbora za zunanje zadeve in delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, je Gibanje Svoboda nameravalo uvrstiti na rep lestvice, kar bi pomenilo, da bi se lahko v Evropski parlament vrnil le, če bi bil izvoljen s preferenčnimi glasovi. "Nisem žalosten, da ne bom kandidiral, razočaran sem nad načinom komunikacije v stranki. To veliko pove o stranki sami," je v Strasbourgu dejal Grošelj. 

"Kakšen je rezultat teh odločitev, bodo pokazale volitve!"

"To je odločitev stranke, na koncu pa bodo rezultat pokazale volitve," pravi evropski poslanec Klemen Grošelj. "Član stranke Gibanja Svoboda sem še formalno," pravi Grošelj, ki iz Gibanja Svoboda namerava izstopiti čim prej. "Iz stranke bom verjetno izstopil še pred koncem mandata evropskega poslanca," napoveduje. 

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

Odločitev, da tik pred zdajci umakne kandidata, na katerega je do tedaj stavila, v Gibanju Svoboda ni prva. Kot kandidatka za predsednico je bila nenadoma umaknjena Marta Kos. Kandidatka Gibanja svoboda je iz tekme odstopila dva meseca pred volitvami. Sporočila je, da odstopa zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov. Zakaj točno se je morala umakniti Marta Kos, ki je kasneje izstopila tudi iz Gibanja Svoboda, v stranki niso nikoli pojsanili.

Predsednik stranke Gibanja Svoboda Robert Golob je sprva želel tudi, da bi bil nosilec liste nekdo, ki bi kasneje prevzel mesto evropskega komisarja. Tudi glede tega si je Golob premislil in za kandidata za evropskega komisarja imenoval Tomaža Vesela, kar je sprožilo precej nelagodja v preostalih koalicijskih strankah. Nekateri ob tem opozarjajo, da se nam lahko ponovi primer komisarske sage, v kateri je glavno vlogo igrala Alenka Bratušek.

Mojca Šetinc Pašek igrala za napačno moštvo

Nekaj več o tem je povedala vidna poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki jo je Gibanje Svoboda oktobra nenadoma izključilo iz stranke, ker naj bi "igrala za napačno moštvo". Kaj natančno je bil razlog za njeno izključitev, Šetinc Pašek še zdaj ne ve niti sama. Malo je manjkalo, da bi iz stranke odšla še predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je nato odstopila z mesta podpredsednice stranke. Golob je navedel, da iz osebnih razlogov in zaradi preobremenjenosti.  

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Naklonsky 11:14 24.april 2024.

    Trop podgan zapušča potapljajočo ladjo. To bi moral biti naslov članka!

  • Plavi-mil 08:06 24.april 2024.

    Sončni kralj čisti stranko SS, ni več janšistov, zdaj pa že svoje meče čez ramo, vsaj to mu uspeva, pri čiščenju SS kandidatov mu gre kar dobro, razen zaljubljena plasalka v rdečih čeveljcih ga še zagovarja in ostaja, do kdaj še?

  • alojz73 23:53 23.april 2024.

    Mogoče ima Golob prav,samo takta pa nima.Ja,tako bi morali delati dir.v firmah,ne pa vodje v politiki.