Slovenija
4817 ogledov

Če je mogoče, v teh urah raje ne potujte proti morju!

zastoji kolone ceste Saša Despot
Čaka nas prvi prometno zelo obremenjeni vikend.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije opozarjajo, da je pred nami prvi prometno zelo obremenjeni vikend. "Razlogov za poletno prometno gnečo je več, od povečanega števila turistov, ki se odpravljajo proti sosednji Hrvaški, do del na nekaterih odsekih naših avtocest," razlagajo pri AMZS. "Trenutno poteka odstranitev dveh cestninskih postaj – na gorenjski avtocesti odstranitev cestninske postaje Torovo in na primorski avtocesti odstranitev cestninske postaje Log."

Čeprav bo skoraj ves čas obnove promet potekal v vsako smer po dveh zoženih pasovih, lahko po napovedih AMZS pričakujemo močno povečan promet in tudi daljše zastoje. Dela na obeh cestninskih postajah bodo predvidoma zaključena do konca julija.

"Močno povečan promet proti morju in drugim turističnim krajem pričakujemo z začetkom počitnic, ki se v Sloveniji začnejo to soboto, 23. junija," opozarjajo pri AMZS. "Zaključek šolskega leta sovpada tudi s praznikom, dnevom državnosti, zato se bodo številni odpravili proti turističnim destinacijam."

"Če je le mogoče, se izognite potovanju proti morju v petek popoldne, ko bo promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice, in v soboto med 7. in 14. uro, ko pričakujemo največ zastojev."

Matic Zupančič, Informacijski center AMZS

Najbolj obremenjeni dnevi 

Po besedah Matica Zupančiča iz Informacijskega centra AMZS lahko sicer pričakujemo največjo gostoto prometa ob sobotah, ko se večina ljudi zaradi menjav v nastanitvenih kapacitetah odpravlja proti morju oziroma vrača domov, in sicer 30. junija, 7., 14., 21., in 28. julija ter 4., 11., 18. in 25. avgusta. "Gost promet pričakujemo tudi ob nedeljah v juliju in avgustu, in sicer v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italij," poudarja Zupančič. AMZS strokovnjaki voznikom še svetujejo, naj poskrbijo za poln rezervoar goriva, dovolj vode in tudi za kakšen prigrizek, ki pride prav v morebitnem daljšem zastoju.

Preverite stanje na cestah

Pri AMZS svetujejo, da si pri spremljanju stanja na cestah pomagate z njihovo mobilno aplikacijo, koristne nasvete pa boste dobili tudi na povezavi www.amzs.si/na-poti. "Ključna prednost aplikacije je, da poleg pretočnosti prometa in lokacije zastojev obvešča tudi o tem, kako dolg je zastoj in koliko časa bo voznik v njem izgubil," razlagajo pri AMZS. "S pravočasno pridobitvijo takšne informacije si lahko vozniki lažje organizirajo svojo pot in čas, ki ga zanjo porabijo. Aplikacija opozarja tudi na morebitne kritične situacije, npr. o nasproti vozečem vozilu na avtocesti ali hitri cesti, ter drugih izrednih razmerah na cesti, kar pri vozniku vzbudi večjo pozornost in omogoča hitrejšo ter pravočasno prilagoditev vožnje." V njej lahko spremljate tudi cene goriv za SLovenijo in Hrvaško.

Prometne informacije lahko spremljate tudi na Prometno-informacijskem centru (PIC), kjer lahko v prometnem koledarju preverite, kateri so najbolj prometno obremenjeni dnevi. 

Prometni koledar | Avtor: PIC PIC
dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 7
  • Indiana_Agar 18:14 21.junij 2018.

    Google mi plača 7283 evrov na 8257 evrov na teden za spletno delo od home.i so v tem mesecu opravili 29624 evrov spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar svoboden, tudi neverjetna karieraa v življenju .... Oglejtee sii več tukaj ..... ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Albatroz 16:39 21.junij 2018.

    sramota v tujini majo veliko večji pretok prometa tudi delo na cestah in dejansko samo upočasniš vožnjo brez zastoja.

  • primorka 14:01 21.junij 2018.

    Mogoče se bojo premislili,glede na to,da so jutri na Obali napovedane nevihte.