Slovenija
61 ogledov

Slovenija in Srbija za večje vojaško sodelovanje

Majda Širca ne želi, da slovenski vojaki odpotujejo v Afganistan. Žurnal24 main
Na dvodnevnem obisku v Sloveniji se mudi srbski obrambni minister Bratislav Gašić z delegacijo. Včeraj so s slovenskimi kolegi podpisali sporazum o večjem sodelovanju na obrambnem področju.

Obrambno sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je že zdaj dobro, se strinjata ministra nekdaj bratskih republik, Andreja Katič in Bratislav Gašić, kar med drugim potrjujejo redna srečanja na ministrski ravni, srečanja načelnikov generalštabov obeh držav in drugih strokovnjakov z območja obrambe. Državi dobro sodelujeta tudi na na področju zaščite in reševanja.

Sodelovanje, menita ministra, je moč še okrepiti; ministra sta včeraj tako podpisala
sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju med državama. Sporazum bo omogočil še intenzivnejše sodelovanje na področju obrambne logistike in okrepil predvsem sodelovanje na področju obrambne industrije.

Ministra sta govorila tudi o sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah. Kot je poudarila Katičeva, težišče slovenskega sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah ostaja na Zahodnem Balkanu, in sicer v operacijah Kfor na Kosovu, kjer je trenutno 310 pripadnikov Slovenske vojske, in Eufor Althea v BiH z devetimi pripadniki, v Beogradu pa deluje častnik Slovenske vojske v vojaški pisarni za povezavo v programu Partnerstva za mir.

Komentarjev 7
  • principiumnovum 13:58 03.december 2015.

    Toplo vodo in meglo bomo mi lahko ponudili njim. Oni nam lahko ponudijo izdelke lastne orožarske industrije. Kolikor jaz vem, pa to ni ravno ženska tematika, ampak mi doma ne delamo niti lovskega streliva. Imamo pa en kup maminih sinčkov, ...prikaži več ki še za v slovensko vojsko niso bili, ko bi morali služiti vojaški rok.

  • Izudin 22:34 02.december 2015.

    Če (bog ne daj) pride do 3WW je tako bolje, da treniramo skupaj s Srbi, katerih zavezniki so Rusi. Ko prebiram razne forume, je več kot 90% Slovencev na Ruski in ne na NATO strani.

  • Dolfi 17:09 02.december 2015.

    Srbom vsaj lahko zaupaš, ker Hrvatom itak ne moreš!