Magazin > Film & Glasba & TV
236 ogledov

Serija o umoru nune slovenskega porekla razburja svet

Minuli teden je Netflix objavil sedemdelno dokumentarno serijo, ki zaradi razkritja spolnega nasilja in umora nune, razburja. Umor nune iz Baltimora slovenskega porekla nikoli ni bil raziskan.

"Kdo je ubil sestro Cathy," se v sedmih epizodah dokumentarne serije The Keepers sprašujejo avtorji, ki so javnost ponovno opozorili na neraziskan umor nune in učiteljice angleščine na katoliški baltimorski šoli Cathy Cesnik. Ta je izginila 7. novembra 1969, po tem ko se je odpravila v nakupovalno središče, njeno truplo so našli šele dva meseca kasneje.

Primer se je v javnosti ponovno pojavil v devetdesetih, ko se je oglasila ena izmed nekdanjih učenk sestre Cathy in povedala, da jo je spolno zlorabil kaplan, ki je deloval na srednji šoli. Pojasnila je tudi, da so jo odpeljali k truplu 26-letne Cathy in ji zagrozili: "Vidiš, kaj se zgodi, ko govoriš slabe stvari o ljudeh." Klub temu in več drugim pričevanjem o spolnih zlorabah v Baltimoru, za zločine ni odgovarjal nihče.

Za skrita kazniva dejanja so pred snemanjem serije dlje časa opozarjale tudi učenke sestre Cathy in raziskovalni novinar Tom Nugent. Ta je leta 2005 v lokalnem časopisu Baltimore City Paper objavil tudi prispevek z naslovom Kdo je ubil sestro Cathy?, v pričakovanju serije so prispevek na spletni strani ponovno objavili. Primer je Nugent kasneje spremljal na blogu Inside Baltimore.

Z njegovih zapisov pa je mogoče razbrati, da je bil oče sestre Cathy, Joseph Cesnik, nekdanji poštni delavec v Pittsburghu slovenskih korenin, kar nakazuje že družinsko ime. Cathy je tako kot njen oče pokopana v domačem Sharpsburgu, v Pensilvaniji.

Ustvarjalci, ki so vsebino deloma črpali tudi iz zapisov Nugenta, so si v dokumentarcu vnovič zastavili priti resnici umora in spolnega nasilja do dna. Skozi pričevanja nekdanjih učenk sestre, Abbie Fitzgerald Schaub in Gemme Hoskins, novinarjev in drugih sogovorcev ustvarjalci po zgledu Making a Murderer predstavljajo temno poglavje Baltimora. Kot je povedal režiser Ryan White za CBS Baltimore, ni nikoli prepozno za doseganje pravice, poleg tega pa se mu zdi pomembno, da so na zgodbo opozorili ponovno, da se ta nikoli več ne bo ponovila.

"To ni zgodba o umoru nune, ampak zgodba o prikrivanju zgodbe o nuni," je v prvem delu epizode povedala Schaub.

Dokumentarna serija je požela velik odziv svetovne javnosti, njene učinke pa so zaznali tudi na baltimorski policiji. Že po nekaj dneh od premiere se je policiji, ki doslej primera ni zmogla razrešiti, javilo še več žrtev spolnega nasilja. Kot je objavila policija, so v ta namen oblikovali celo poseben obrazec na svoji spletni strani.

Komentarjev 2