Slovenija
21 ogledov

Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo!

vojska dobova M. K.
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Radia Študenta, ki je zahteval referendum o dopolnitvi zakon o obrambi, po katerem bi vojska zaradi begunske krize dobila večja pooblastila.

Ustavni sodniki so namreč soglasno odločili, da sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo. Tako je tudi obvelja odločitev poslancev, da glasovanje na referendumu o dopolnitvah zakona o obrambi prepove. 

Dodatna pooblastila vojski dva meseca po sprejemu zakona

Zakon, ki so ga poslanci sprejeli že konec oktobra, vojski pri varovanju meje namreč podeljuje dodatna pooblastila, ki bi jim bila podeljena za največ tri mesece z možnostjo podaljšanja roka trajanja za enako obdobje.

Pripadniki Slovenske vojske bodo skupaj s policijo lahko tako pri širšem varovanju državne meje opozarjali, napotovali, začasno omejevali gibanje osebam in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Gre za pooblastila, ki so zelo podobna policijskim.

Nova pooblastila niso v skladu z ustavo 

Radio Študent oziroma njegova odgovorna urednica Martina Dervarič, ki je na ustavno sodišče podala pritožbo, pa je že od vsega začetka navaja, da dodatne funkcije niso v skladu z ustavno določeno funkcijo vojske. Nova pooblastila pa bi zaradi možnosti zlorab vojske za poseganja v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov morala biti strogo omejena z ustavnimi okvirji.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:02 09.december 2015.

    Oblast potrebuje jurišnike za obstoj "pravne in demokratične družbe " !

  • maresem 13:23 09.december 2015.

    Tako je bilo tudi za pričakovati. Tokrat je US odločilo pravilno!

  • dragec 13:06 09.december 2015.

    No in to je naše desničarsko US