Svet
144 ogledov

V vrtcu še popoldan in ob sobotah

Otroci v vrtcu Profimedias
Hrvaška vlada načrtuje uvedbo dvoizmenskih vrtcev v letu 2019. Pri nas je večina vrcev odprta med šesto uro zjutraj in peto popoldan, obstaja pa tudi nekaj dvoizmenskih vrtcev. Otroci so v vrtcu lahko največ devet ur skupaj.

Najpozneje leta 2019 naj bi hrvaški vrtci, v katerih bi starši izkazali potrebo po popoldanskem varstvu za otroka začeli delati v dveh izmenah. Enako velja za soboto - če se bo pokazal interes staršev za sobotno varstvo, bodo morali vrtci dežurati tudi ob sobotah. Novost bo tudi, da bodo vrtci odprli vse leto, tudi med počitnicami, kar v mnogih hrvaških vrtcih ni praksa. 

"Gre za enega glavnih demografskih ukrepov," je za hrvaške medije povedal Martin Strmota, državni sekretar za demografijo. "Vrtci že leta delajo po ustaljenem delovnem času in marsikje že po 16. uri ni zagotovljenega vrtčevskegha varstva. Mnogi starši delajo popoldan in ob sobotah, zato so spremembe potrebne." Dodaja, da bodo otroci še naprej v vrtcu ostali najdlje deset ur, a delo bo organizirano tako, da bodo lahko otroci prišli v vrtec tudi popoldan, npr. ob 13. uri. 

Prispevala bo država

Hrvaški mediji navajajo, da že danes nekateri vrtci delujejo dvoizmensko, npr. v Zagebu, kjer imajo en dvoizmenski vrtec. "Zavedajoč se, da se vrtci financirajo iz lokalnih skupnosti, se ministrstvo zaveda, da bo moralo zagotoviti dodatna sredstva," piše Jutarnji list.

Otroci v vrtcu | Avtor: Profimedias Profimedias
"Po podatkih iz terena vemo, da je v številnih sredinah otrok več kot je mest v vrtcih ter da marsikje ni sredstev za odprtje novih vrtcev, zato lokalne skupnosti ne bodo mogle kriti stroškov popoldanskega varstva brez povečanja cen za starše," je pojasnil Strmota. "Temu se želimo izogniti, zato bom osnovali poseben državni fond za te namene, s katerm bomo pomagali lokalnim skupnostim."

V Sloveniji nekaj dvoizmenskih vrtcev

V Sloveniji imajo vrtci različne delovne čase, ki jih deloma prilagodijo staršem, a v povprečju omogočajo varstvo otrok med šesto uro zjutraj in peto popoldan. Obstajajo pa tudi dvoizmenski vrtci, ki omogočajo tudi popoldansko varstvo otrok. Eden od takih vrtcev je na Ptuju, kjer so se že v preteklosti prilagodili potrebam šivilj, ki so delale v Labodu, nato medicinskim sestram in trgovkam, ki pozno odhajajo iz trgovskih centrov. V tem času pa otrok kljub specifičnim potrebam različnih staršev ne sme biti v vrtcu več kot devet ur na dan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.