Popotnik
32564 ogledov

Nova oblika dopustovanja, ki je med Slovenci tako priljubljena

križarjenje za kolesarje
1/12
Nina Simić
Butična načrtovalka potovanj in specialistka za križarjenje po Jadranu nam je predstavila trenutni hit med slovenskimi dopustniki.

Slovenci smo v Dalmaciji znani po tem, da na dopustu ne moremo biti niti pet minut pri miru. Zato ne preseneča, da smo glavni gostje na novem, prav posebnem načinu preživljanja dopusta ob morju oziroma na njem. Ta je med slovensimi dopustniki trenutno pravi hit. Beseda teče o kolesarskemu križarjenju, ki nam ga je podrobneje predstavila Nina Simić, butična načrtovalka potovanj in specialistka za križarjenje po Jadranu.

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
"Čeprav pridemo domov psihično izklopljeni od vsakdana, mišice včasih potrebujejo še kakšen dan, da si opomorejo," v smehu pove sogovornica, ko jo povprašamo, če si dopustniki na taki obliki dopusta sploh lahko odpočijejo. "Gre za aktiven dopust, ki vsekakor ni za tiste, ki bi želeli teden dni samo ležati," poudari.

Križarjenje po vzhodnem Sredozemlju Toliko boste odšteli Popotnik Sanjske počitnice številnih Slovencev, kaj je treba vedeti?

Kako tak dopust sploh izgleda?

"Poleg večurnega kolesarjenja po zanimivih poteh je zelo pomemben tudi preostali čas na ladji in na kopnem. Prav tako obiščemo nacionalne parke in manjša ter večja mesta, kjer se gostje lahko zabavajo. Če je morje že dovolj toplo, se ustavimo tudi za kopanje. Ob večerih se gostje radi podružijo, spijejo kakšno pivo, občasno tudi kaj zapojejo. Na tovrstnih turah je namreč veliko domačih gostov. Seveda pa si lahko vzamejo tudi kakšen dan pavze zgolj za kopanje, branje knjige v senci ali druženje na palubi ter počivanje," razloži Simić.

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
Po njenih izkušnjah je največ interesa za južno Dalmacijo, ki ponuja veliko različnih in večjih otokov. Ti omogočajo daljše kolesarske trase. Taki so denimo Brač, Hvar, Korčula, Pelješac in Vis. "Omenjeni otoki imajo ravno prav vzponov in spustov, kar je zanimivo za večino gostov. Poleg odhoda iz Splita so aktualni še odhodi iz Zadra po srednji Dalmaciji ter iz Reke ali Opatije po Kvarnerju. Vedno so aktualni tudi nacionalni parki, kot sta Krka ali Mljet, kjer si lahko privoščimo oddih v lepi naravi," še doda.

Gorski kotar prekrasno Popotnik Poznate to čudovito zeleno oazo celinske Hrvaške?

Na takem dopustu se v povprečju prekolesari med 20 do 25 kilometri dnevno, kar lahko nanese tudi 170 kilometrov tedensko. Za nekatere se to morda sliši veliko, za druge morda premalo. Sogovornica pojasni, da je traso vselej možno prilagoditi: "Tisti najaktivnejši, ki se običajno združujejo v društvih ali prijateljskih skupinah in prekolesarijo ogromno število kilometrov ter opravijo večje višinske razlike skoraj vsak dan, se pogosto odločijo za samostojen najem ladje. To jim omogoča, da program prilagodijo svojim zmožnostim in željam."

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
Trasa je običajno razgibana, z vzponi in spusti, večinoma pa poteka po asfaltiranih poteh. Večjih nevarnosti na poti ni, ponekod je še najbolj problematičen promet. Pri uporabi prednjačijo električna kolesa, s katerimi gostje vsak vzpon zlahka premagajo. "Vmes lahko kak dan naredimo tudi premor in ostanemo na ladji, če čutimo, da so mišice utrujene," pripomni sogovornica.

Urška Levstik Tako se dela na križarki Slovenija Štajerka, ki si je našla delo na križarki.

Starost ni ovira

Največ povpraševanja za kolesarska križarjenja prejme od ljudi, ki so večinoma že v zrelih letih – nekje od 40. do 50. leta starosti dalje: "Srečamo pa tudi 85 in več letnike, tako da starost ne sme biti izgovor. Pogosto se za to odločajo pari. Prizadevam si spodbuditi tudi več samskih ali takih, ki nimajo družbe, da se nam pridružijo. Običajno so kabine vsaj dvoposteljne in je zato za eno osebo treba doplačati dodatek."

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
Starost ni nujno težava, lahko pa je to morska bolezen. "Če smo nagnjeni k morski bolezni, moramo pretehtati, ali jo bomo lahko premagali. V normalnih razmerah težav ni, v primeru slabšega vremena pa se kapitani trudijo vselej ostati v mirnejših vodah, če je to seveda možno," glavni minus tovrstne oblike dopustovanja izpostavi butična načrtovalka potovanj. Občasno se zgodi, da se koga v pristanišču pozabi, saj se na ladjo ne vrne ob dogovorjenem terminu in se je treba ponj vrniti.

Maja Novak slovenska popotnica Popotnik Na luksuzni jahti spoznala tudi kraljevo družino

Pripetljajev je veliko

Na križarjenjih se dogaja marsikaj, o čemer bi posadke lahko v nedogled pripovedovale zabavne zgodbe. Ljudje so namreč prepričani, da je na morju dovoljeno marsikaj in se na teh dopustih zelo sprostijo, včasih celo preveč, v smehu pove Simić. 

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
"Tudi gostje se verjetno vračajo zaradi teh dogodivščin, odklopa in uživanja na morju. Pogosto se povežejo s posadko, ki jih razvaja z dobro hrano in zabavo. Z njimi dolgo v noč prepevajo dalmatinske pesmi. Skupine so hkrati ravno prav velike in majhne, da si nekateri celo najdejo nove partnerje. Poleg tega se razvije še več novih prijateljstev. Kapitanova večerja proti koncu tedna je tradicionalno vrhunec norije na križarjenju. Poudarek je na plesu, glasbi, druženju, včasih pa celo nočnemu kopanju," izkušnje z nami deli sogovornica. 

križarjenje za kolesarje | Avtor: Nina Simić Nina Simić
Vse lepo in prav, a koliko nas bo tak dopust stal? 

"Kolesarska križarjenja so običajno aktualna maja, junija in potem šele septembra ter oktobra. Vmes jih zaradi vročine ne organizirajo. Predsezonske cene so veliko nižje kot jesenske, ker je takrat tudi povpraševanja več. Tedenski aranžmaji s polpenzionom so na voljo od slabih 500 evrov dalje. Ladje so večinoma lesene, vendar imajo kabine lastne kopalnice," pove Simić. Doda, da obstajajo tudi nekoliko dražje različice, kjer pa je tudi udobja več. Seveda v ceno ne smemo pozabiti vključiti prevoza do luke, morebitno večerjo na kopnem, pijačo na ladji in ostale izdatke glede na želje posameznika.

Hrvaška obala preverili smo Popotnik Pozabite na last minute, to je nov trend pri rezervaciji dopusta

Verjetno se vam poraja tudi vprašanje, kaj storiti v primeru, da nimate lastnega kolesa. "Večina slovenskih gostov, saj radi vedo, kaj vozijo. Seveda pa si ga lahko ob plačilu nadomestila izposodimo tudi tam. Običajno za to poskrbi ladjar ali turstična agencija, ki križarjenje vodi. Včasih poči tudi kakšna guma ali se pripeti nesreča druge vrste, na kar pa so vodniki vselej pripravljeni," na koncu razloži specialistka za križarjenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 22:38 02.maj 2024.

    Pa toliko je govora o revščini in inflaciji..Morda je samo izgovor, da kritizirajo trenutno vlado..

  • bi_ba 17:53 02.maj 2024.

    Sodelavec je tudi bil pred 20 leti na enem takem dopustu, pa ni bil niti najmanj navdušen. Ni vse tako, kot je reklama v članku. Je bolj grabljenje denarja za nič.

  • dare326 13:39 02.maj 2024.

    Ne vem, kaj je tu novega, z barko in kolesom poteka že 20 let, od 2004 ko sem na Pelješcu prvič srečal debele Nemce na biciklih. Prenočili so v Orebiču in dopoldne odkolesarili čez hrib v Lovište, kjer jih je ...prikaži več barka pobrala. Nič butičnega. Tudi pernati tič ni na butičnem potovanju, ker je križarjenje trend pri nemških snažilkah.

Sorodne novice