Popotnik
17358 ogledov

Ne boste verjeli: našo železniško progo tujci hvalijo

Trst Profimedia
Večkrat imamo kaj pripomniti čez počasnost in zamude Slovenskih železnic, predvsem pa nad zastarelostjo naših železniških prog. Očitno vse le ni tako črno.

Časi zaprtja zaradi pandemije so mimo, svet je ponovno odprt za raziskovanja in kar kliče po odkrivanju. Eden izmed ne več tako aktualnih, a vselej zanimivih načinov potovanja, je vožnja z vlakom. Ta je lahko sama po sebi velika pustolovščina, ki jo lahko spremenite tudi v dopust, njene čare pa odkrijete onkraj običajnih turističnih poti. Če se odločite svoj naslednji dopust preživeti na tirnicah, vam bo v pomoč vodnik slovite ameriške spletne strani CNN. Tam so objavili seznam 10 najbolj podcenjenih evropskih slikovitih poti z vlakom za letošnje leto. Ne boste verjeli; v njem se je znašla tudi Slovenija.

Norveška | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvo mesto seznama zaseda železniška pot na Norveškem od mesta Trondheima do Bodø, ki velja za najdaljšo in najbolj izolirano železnico na Norveškem. Na 10-urnem potovanju po tej epski poti proti severu boste lahko občudovali globoke doline, visokogorske planote in nešteto jezer ter fjordov. Le malo potovanj se lahko ponaša z obiskom "Pekla" in prehodom Arktičnega kroga.

Na seznamu se znajdejo še železniške poti s Škotske, Irske, Švice, Korzike, Walesa, Srbije in Črne Gore, ki prav tako ponujajo prekrasne panorame in možnost občudovanje okolice, ki jo vlak preči.

Za nas je najbolj zanimiva predvsem železniška pot, ki se je znašla na osmem mestu in povezuje tri države. Govora je seveda o železniški progi še iz časa Avstro-Ogrske, ki povezuje Dunaj, Ljubljano in Trst. Na CNN so progo opisali kot "deveturno popotovanje skozi tri države in nenehno spreminjajočo se mešanico pokrajin, kjer je nemogoče prezreti ostanke Avstro-Ogrske".

Vlak avstrijskih železnic (ÖBB) EuroCity povezuje Dunaj z Ljubljano in Trstom enkrat dnevno. "Po premagovanju velikanskih klancev in ostrih ovinkov proge Semmering, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, se počasen, a udoben vlak, opremljen z odličnim slovenskim jedilnim vagonom, odpravi preko Gradca v Ljubljano, kjer se vije skozi ozko sotesko reke Save," so zapisali pri CNN.

In dodali: "Vlak nadaljuje proti jugozahodu in potuje skozi privlačne kmetijske pokrajine, se vztrajno vzpenja, da doseže kraško planoto pri slovensko-italijanski meji. To je nenavadna gorska pokrajina, kjer goli apnenec veter in dež izklešeta v podzemne reke, soteske in jame. Najboljše prihranimo za konec. Vlak – zdaj zmanjšan na samo tri vagone – se po prečkanju italijanske meje dramatično spusti, škripa med apnenčastimi osamelci, preden se dvigne visoko na pobočje gore in razkrije osupljive poglede na Tržaški zaliv. Sedite na desni strani vlaka in bodite pozorni na grad Miramare, ki se dviga nad vodo daleč spodaj."

Potovanje z letalom; letalo Azijska država Popotnik Ni šala! Razdelili bodo pol milijona brezplačnih kart! Tu se prijavite. Dubaj se strinjate? Popotnik To so letošnji potovalni hiti
Komentarjev 20
  • Mehanik 09:25 16.februar 2023.

    Vlak na relacije Dunaj Ljubljana Trst vozi samo 1x na dan. A je tako težko preveriti vozni red?

  • rd2dmk2 09:18 16.februar 2023.

    spoštovani komentatorji. falili ste bistvo. to je avstrijski vlak, ki vas pelje na IZLET. ne vem ali boste vi ko boste prišli na Bled videli konjsko vprego (fijakerja ) začeli bluzit da je SLO padla v predpotopne čase in da ...prikaži več se vsi vozimo z lojtrniki. in za povrh tudi na progi jesenice - gorica vozi celo čuha puha. da vas opozorim,da če jo slučajno opazite, da vas ne bo fršlok.

  • zdrej 09:13 16.februar 2023.

    Tudi ko sem se nekaj vozil z vlaki, so tujci rekli za naše kupe vagone, da so "comfy". Pa da je fajn, da lahko odpreš okno. Ampak, če bi to bilo poleti v najhujši vročini, pa je BE!!! DA se ...prikaži veče ne bi uredilo vsaj osnovne infrasturkture v teh vagonih. Pa ne mi reč, da to stan pol miljona € na vagon, ker ne. Če pa že to ne gre, da bi se dodali/dokupili slovenski vagoni, ki bi imeli vso to opremo.

Sorodne novice