Pod streho > Varčna hiša
45621 ogledov

V veljavi velike spremembe za sončne elektrarne

gen-i sonce, sončna elektrarna Gen-I
Net meteringa je konec, v veljavi je nova shema, ki ni več tako prijazna za lastnike novih sončnih elektrarn. A po novem bodo nekateri dobavitelji viške plačali oziroma zanje izdali dobropis, s čimer si bodo lastniki samooskrbnih naprav strošek prejete elektrike lahko zmanjšali.

Konec lanskega leta se je za samooskrbne sončne elektrarne, ki elektriko proizvajajo iz obnovljivih virov energije, končalo obdobje neto meritev oziroma net meteringa. Vsi, ki so ali bodo soglasja za nove sončne elektrarne vložili in pridobili od 1. januarja letos naprej, bodo vstopili v novo shemo, ki se od net meteringa precej razlikuje. 

Spremembe izhajajo iz zakonodaje

Prejšnja shema, torej net metering, je temeljila na uredbi o samooskrbi z električno energijo, ki je bila sprejeta na podlagi energetskega zakona. Nova shema pa temelji na novi uredbi o samooskrbi, ki je bila sprejeta na podlagi zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE). 

Kaj spremembe, ki jih prinaša omenjena zakonodaja, pomenijo za tiste, ki o postavitvi samooskrbne sončne elektrarne šele razmišljajo, so nam pojasnili na GEN-I. Pri net meteringu je bilo obračunsko obdobje koledarsko leto, kar pomeni, da so enkrat na leto sešteli vso v omrežje oddano in vso iz omrežja prejeto električno energijo posameznega odjemalca. 

Letni obračun prejete in oddane električne energije

Če je bilo proizvedene in v omrežje oddane električne energije več, kot iz omrežja prejete, je lastnik sončne elektrarne ta višek neodplačno predal. Njegov edini strošek je bilo mesečno plačilo omrežnine za moč in prispevka za OVE in SPTE.

In obratno, če je iz omrežja prejel več električne energije, kot je je sončna elektrarna proizvedla in oddala, pa je to razliko plačal. Denimo, da je v omrežje oddal 9500 kWh in iz omrežja prevzel 10.000 kWh, je po obračunskem obdobju plačal le razliko elektrike, torej 500 kWh in vse za to količino pripadajoče dajatve. 

Tak obračun še vedno velja za vse obstoječe samooskrbne sončne elektrarne in bo veljal tudi za tiste, za katere so bila soglasja vložena do 31. decembra 2023, lastniki pa jih bodo v omrežje priključili najkasneje do konca letošnjega leta. 

Plačati bo treba vso prejeto elektriko in dajatve

Po novi shemi bo obračun precej drugačen. Bistvena sprememba je ta, da bo lastnik sončne elektrarne moral plačati vso iz omrežja prejeto elektriko in vse pripadajoče dajatve, ne glede na to, koliko elektrike bo oddal v omrežje. Torej ne več le razlike. 

Nova uredba določa, da obračunski okvir za prejeto in oddano električno energijo ni nujno več eno leto, temveč se obračuni lahko naredijo tudi vsak mesec. O tem se bosta po novem dogovorila odjemalec in dobavitelj. Dogovoriti se bosta morala tudi o tem, ali bo dobavitelj morebitne viške oddane električne energije lastniku sončne elektrarne plačal ali ne. Uredba obveznega plačila viškov namreč ne določa. 

Mesečni obračun in dobropis za viške

Nova shema je za nove lastnike sončnih elektrarn nekoliko slabša, „saj celotno zimo in del jeseni električno energijo prevzemajo iz omrežja in jo plačujejo, poleti, ko pa jo pridelajo več, kot jo potrebujejo, pa jo zastonj oddajajo nazaj v omrežje,“ pravijo v GEN-I.  

Zaradi spremenjenih razmer oziroma obračuna so v GEN-I razvili in trgu ponudili nov produkt, na podlagi katerega bodo samooskrbne sončne elektrarne še vedno zanimive in se bodo tudi novim lastnikom izplačale, so prepričani. Odločili so se, da bodo obračune izvajali vsak mesec, viške pa plačali oziroma jih priznali kot dobropis v mesecih, ko bo odjemalec iz omrežja prevzemal večje količine električne energije. 

Produkt lastnikom sončnih elektrarn omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa, ki jim lahko zniža višino računa za električno energijo, prejeto iz omrežja. „Nova shema temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši obračun električne energije na mesečni ravni. Ta produkt prinaša finančne ugodnosti, hkrati pa krepi prispevek lastnikov sončnih elektrarn k trajnostnemu razvoju in nudi priložnost za aktivno upravljanje odjema energije,“ pravijo v GEN-I. 

Tisti, ki o postavitvi samooskrbne sončne elektrarne šele razmišljajo, lahko že preverijo, kakšni so natančni pogoji novega produkta, ki je za zdaj prvi tak na trgu. 


 

Komentarjev 19
  • Kmodri_ 20:42 21.februar 2024.

    Smo zgradili malo sončnico, a brez priklopa na omrežje. Pokrije potrebo hladilnika, zamrzovalne skrinje in 5 računalnikov za froce. Pa še male elektronske gadgete polnimo...

  • stromar 18:32 21.februar 2024.

    To je 10x slabše kot netmetering, nihče pameten ne bo delal SE po novih pogojih. Država bo pa dala vsako leto več 10 mio, počasi pa 100 mio eur kazni za nedoseganje ciljev

  • Viktor Zalar 14:25 21.februar 2024.

    Vojko19...imela sva obrnjeno puško v napačno smer !!!