Pod streho > Varčna hiša
45487 ogledov

Tako bo toplotna črpalka vplivala na višino omrežnine. Bo nujen zalogovnik?

toplotna črpalka
1/4
arhiv Gregor
Na Agenciji za energijo so izračunali, da v gospodinjstvih, ki se ogrevajo s toplotno črpalko, po reformi ne praviloma ne bodo plačevali višje omrežnine. Pa vendar pravijo, da z zalogovnikom stroške lahko znižajo. Se ga splača vključiti v sistem ogrevanja?

Reforma omrežnine, ki bo začela veljati 1. julija letos, pri različnih javnostih sproža veliko vprašanj. Predstavniki Agencije za energijo so zato redni gosti na različnih posvetih, nedavno so reformo predstavili članom sekcije za toplotne črpalke, ki deluje znotraj Slovenskega združenja za energetiko (SZE). Kako bo reforma vplivala na uporabnike toplotnih črpalk, je zanimalo proizvajalce toplotnih črpalk, distributerje in monterje.

Omrežnina ne bo višja

V gospodinjstvih, kjer se ogrevajo s toplotnimi črpalkami, so to naprave z največjo priključno močjo in običajno največji porabniki električne energije. Ker bo po novem pri obračunu v ospredju prav dogovorjena moč, obstaja bojazen, da bodo gospodinjstva s toplotnimi črpalkami, še posebej če bodo te delovale v času visoke tarife podnevi, po novem plačevala več omrežnine. 

Novi model obračunavanja omrežnine za lastnike toplotnih črpalk ne bo predstavljal večjega stroška za ogrevanje, je prisotnim na posvetu sekcije povedal David Batič z Agencije in to podkrepil z analizami in simulacijami, ki so jih izvedli. Izračunali so, da bodo nekateri uporabniki toplotnih črpalk plačali celo nižje stroške za omrežnino. 

Enega od takšnih računov je Agencija objavila na spletni strani uro.si. Petčlansko gospodinjstvo v 120 kvadratnih metrov veliki vrstni hiši, ki se ogreva s toplotno črpalko zrak-voda zdaj na leto plača 522 evrov omrežnine, po novem naj bi jo plačali 463 evrov. 

Če primerjamo strošek omrežnine za moč in strošek omrežnine za energijo zdaj in po reformi, ugotovimo, da bo strošek omrežnine za moč višji, kot je zdaj, vendar bo strošek za omrežnine za energijo toliko nižji od zdajšnjega, da bo to konkretno gospodinjstvo na letnem nivoju po novem plačalo manj skupne omrežnine. 

Strošek lahko znižate z vgradnjo zalogovnika

Kljub temu pa je Batič izpostavil, da lahko v vsakem gospodinjstvu s toplotno črpalko z določenimi ukrepi, kot so prilagoditev odjema v času nizke obremenitve omrežja, to je od 22. do 6. ure, znatno znižajo morebitno povečanje stroškov oziroma lahko celo znižajo strošek omrežnine pred uvedbo novega modela.   

Med možnimi ukrepi je izpostavil sezonsko prilagoditev dogovorjene obračunske moči z uporabo zalogovnika toplote s toplotno črpalko. 

Se vgradnja zalogovnika splača?

Toplotne črpalke so na radiatorje ali talno gretje lahko priključene neposredno, torej v sistemu zalogovnik ni nujen, v marsikaterem gospodinjstvu ga zato nimajo. Ali to pomeni, da bi bilo pametno, da se gospodinjstva, ki zalogovnika nimajo, zanj odločijo? Je ta celo nujen, če želijo znižati stroške omrežnine?  

Vgradnja zalogovnika toplote v sistemu ogrevanja s TČ ima v tem primeru pozitiven učinek, nam odgovarjajo na sekciji za toplotne črpalke. „Tako lahko premostimo časovne bloke z višjo tarifo.“ Zalogovnik omogoča, da toplotna črpalka deluje ponoči, v času nižje tarife in ne čez dan. 

Strošek vgradnje zalogovnika ni visok, cena pa je odvisna predvsem od njegove prostornine. „V praksi se izkaže, da relativni strošek zalogovnika za manjše ogrevalne sisteme znaša približno od štiri do šest odstotkov celotne naložbe vgradnje toplotne črpalke,“ pravijo v sekciji.  

Dokončna odločitev za vgradnjo zalogovnika pa mora biti sprejeta na osnovi ekonomske analize stroškov naložbe v zalogovnik in prihrankov pri plačilu omrežnine v času življenjske dobe, še dodajajo. Upoštevati je treba tudi izgube toplote v zalogovniku, ki pa so pri kakovostnih zalogovnikih minimalne. 

V sekciji vsem, ki se ogrevajo s toplotnimi črpalkami in nimajo zalogovnika, svetujejo, da pred odločitvijo, stroške omrežnine najprej preverijo s pomočjo primerjalnika, ki je dostopen na spletni strani Agencije za energijo.

Zalogovnik ima tudi druge prednsti

Poleg morebitnega znižanja stroška omrežnine ima zalogovnik v ogrevalnem sistemu lahko tudi druge prednosti. Na primer pri TČ zrak-voda ima pozitivno vlogo pri odtaljevanju. „Takrat zaloge toplote ni treba črpati iz grelnih teles v prostoru, kar prepreči začasno zmanjšanje udobja v prostoru. Delovanje starejših TČ brez t. i. inverterja je z zalogovnikom bistveno bolj prilagodljivo obremenitvam in bolj učinkovito kot brez zalogovnika,“ pravijo v sekciji.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • srecko6 18:46 03.marec 2024.

    Jaz sem sicer že pred dvemi leti razmišljal na ta način in imam poleg toplotne črpalke in toplovodnega kamina še 2000l zalogovnik. Zadeva se odlično obnese, ni pa enostavna za montažo, sploh če ga dodajate v obstoječ sistem. Zadeva je ...prikaži več predvsem nerodna in velika. Jaz sem ven vrgel eno okno, ker smo prenavljali hišo drugače ga nebi dobili not. Izgub pa ne predstavlja, ker je sredi hiše v posebej prirejenem prostoru. Mislim, da se ga samo zaradi prihranka pri elektriki ne splača dajati.

  • jernej40 20:26 02.marec 2024.

    Se strinjam, da je zalogovnik dobra zadeva. AMPAK ne za to kar oni govorijo. Cene električne energije si ne boste nič zmanjšali, saj so temprature v nočnem času nižje kot čez dan in je zato izkoritek toplotne črpalke nižji. Torej ...prikaži več je investicija zgolj zaradi prihranka pri električni energiji brez smisla.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 12:28 01.marec 2024.

    Zalogovnik, ustrezna novejša peč na drva in imate najcenejše ogrevanje dokler ne bo Slovenija Sahara, torej naslednjih milijon let...Zjutraj vržeš v peč dve samokolnici drv in pozabiš na vse skupaj do naslednjega dne...