Pod streho > Varčna hiša
26744 ogledov

Novo, sončna elektrarna že za 2000 evrov

sončna elektrarna Profimedia
Nova storitev slovenskega podjetja, prva na svetu, popolnoma vsem prinaša možnost, da postanejo lastniki panelov sončne elektrarne in postanejo samooskrbni.

Ljubljansko podjetje SunContract je predstavilo globalno energetsko tržnico, na kateri vlagatelji lahko z nezamenljivimi žetoni (NFT) kupijo panele določene sončne elektrarne. 

Storitev omogoča, da do lastne sončne elektrarne pridejo tudi tisti, ki nimajo primerne strehe za postavitev naprave, tudi gospodinjstva v blokih, in tisti, ki jim distribucijska podjetja niso izdala soglasij za priključitev sončne elektrarne. Namenjena pa je tudi vlagateljem, ki doslej niso imeli finančnih možnosti za celotno naložbo v sončno elektrarno, pravi direktor razvoja SunContract Gregor Novak. 

En žeton, en panel

Bistvo globalne tržnice je, da lahko kdor koli z NFT kupi poljubno število panelov določene sončne elektrarne. Cena posameznega panela je odvisna od več dejavnikov, kot je povedal Novak, pa je bila cena enega žetona, s katerim je bilo možno kupiti en panel z vršno močjo 245 W, pri prvi seriji, ki so jo dali na trg, približno 150 evrov. Produkt je zasnovan tako, da z nakupom NFT kupec postane lastnik panelov za obdobje 10 let. V ceno je že všteto tudi vzdrževanje in zavarovanje panelov, tako da kupec s tem nima dodatnih stroškov niti skrbi. 

Samooskrba že za 2000 evrov

Za majhno gospodinjstvo v bloku, ki na primer na leto porabi približno 3000 kWh električne energije, bi na primer zadostovalo, da kupi 12 panelov. Naložba bi bila torej vredna približno 1800 evrov. Za gospodinjstvo s povprečno letno poraba med 4000 in 4500 kWh pa bi bilo treba kupiti 16 panelov, kar pomeni naložbo 2400 evrov. 

Na vprašanje, koliko gospodinjstvo s tem zmanjša račun za elektriko, je težko enoznačno odgovoriti, pravi Novak. Prvi izračuni tistih, ki so žetone oziroma panele že kupili, pa kažejo, da se naložba povrne v približno petih letih. Naslednjih pet let pa ima gospodinjstvo električno energijo praktično brezplačno, plačuje pa vse ostale prispevke in dajatve, ki so obračunani na položnicah. 

Poraba viškov kasneje ali prodaja 

Elektriko, ki jo proizvaja sončna elektrarna, naj bi gospodinjstvo neposredno porabilo za svoje potrebe. Če pri tem ostanejo viški, jih lahko proda na tržnici, lahko pa dobi bonus, kar pomeni, da elektriko, ki je na primer ni potreboval čez dan, porabi zvečer ali naslednji dan, lahko pa prejema prilive v svojo denarnico na podlagi energije, ki jo proizvede z njegovim žetonom povezan panel. 

Vse deluje samodejno, le če želi viške prodati, mora to narediti sam, tako da elektriko ponudi na obstoječi tržnici SunContract P2P.

Cena viškov se oblikuje glede na trenutne cene na borzi, zato je težko vnaprej napovedati, koliko lahko gospodinjstvo zanje iztrži. Elektriko, ki jo kupuje v času, ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj elektrike, pa jo dobi iz omrežja in plačuje po ceni dobavitelja, v tem primeru SunConctract.

Postopek nakupa NFT je preprost, vlagatelj se registrira na portalu in identificira, saj gre za kriptožetone in blockchain. Potem kupi želeno število žetonov za konkretno sončno elektrarno. 

Da bi bilo gospodinjstvo kar se da samooskrbno, mu je na voljo tudi kalkulator, s katerim izračuna, koliko žetonov oziroma panelov za to potrebuje. 

Prva serija razprodana v eni uri

Število žetonov je omejeno, kot je povedal Novak, so prvo serijo žetonov razprodali v zgolj eni uri. Prva žetonizirana sončna elektrarna na svetu stoji v vasi Višnje pri Ajdovščini v Sloveniji in ima vršno moč 517 kW ter obsega 2112 solarnih panelov. 

V izgradnji je že več novih sončnih elektrarn in tudi agrofotovoltaična elektrarna, ki bodo obsegale več kot 15 tisoč solarnih panelov in bodo žetonizirane, nekatere že letos poleti, druge pa predvidoma v začetku prihodnjega leta še pravi Novak in dodaja, da je "naša inovacija je velik korak v demokratizaciji, decentralizaciji in digitalizaciji obnovljive energije, ki je tako z le nekaj kliki od kjerkoli na svetu dostopna vsakomur." 

Prenos viškov v družini

Podjetje je predstavilo še dve novi storitvi oziroma produkta. Prva je samooskrbna storitev po novi uredbi, imenovana Družinski paket s prenosom viškov, ki prinaša možnost energetske samooskrbe širše družine s sončno energijo in prenos viškov. Z energijo lastne sončne elektrarne so z vključitvijo v družinski paket lahko samooskrbni ne le lastnik sončne elektrarne, ampak tudi njegovi družinski člani. 

Vsem omogoča prenos viškov proizvedene energije na druge družinske člane že takoj naslednji dan po njihovem nastanku, s katerim lahko posameznik pokriva stroške rabe energije v času, ko njegova sončna elektrarna energije ne proizvaja. Preneseni viški v obliki bonusa ne zapadejo, pravi direktor SunContract Slovenija Jošt Štrukelj.

Hibridni sistemi 

Novim in obstoječim strankam pa ponujajo tudi lastne napredne hibridne razsmernike in pametne baterije. "Omogočamo avtomatizirano upravljanje z baterijskim hranilnikom, s čimer so naše stranke maksimalno samooskrbne, njihova poraba in viški pa optimizirani. Zaradi tega je nižji tudi strošek dogovorjene obračunske moči, ki ga določa novi omrežninski akt," pravi direktor podjejta v skupini SONCE energija Roman Gregorn.

V sistem je lahko, ni pa nujno vključena tudi sončna elektrarna, s čimer uporabniki postanejo v celoti samooskrbni. Cilji sistema so, tako Gregorn, ustvarjanje čim večjih prihrankov in čimprejšnje vračilo naložbe, pomoč elektrodistribucijskemu omrežju in pozitivnemu odnosu do okolja. 

Sistem omogoča neprekinjeno napajanje doma. Zaradi hranilnika, ki deluje trifazno sinhrono, to velja tudi za delovanje toplotne črpalke, pod pogojem, da ima hranilnik ustrezno zmogljivost. Prednost sistem je tudi možnost, da se čim več električne energije porabi iz sončne elektrarne, kar omogoča tudi racionalizacijo stroškov omrežnine po novi metodologiji. Kot tretjo prednost pa Gregorn izpostavi možnost pretoka električne energije iz omrežja v hranilnik ponoči, ko je energija cenejša. To je še posebej dobrodošlo, v obdobju, ko je proizvodnja iz sončne elektrarne manjša. 

Cene sistema so zelo različne, predvsem od zmogljivosti hranilnika, saj jih ponujajo z zmogljivostmi od 4 do 24 kWh. Po grobih ocenah lahko rečemo, da se začnejo pri 5000 evrih. Izplačljivost naložbe pa bo v prihodnje izjemno odvisna od subvencij, višina katerih naj bi bila znana kmalu. Če bodo te tolikšne, kot pričakujejo v podjetju, bo vračilna doba sistema podobna kot pri sončnih elektrarnah po starem sistemu, torej net meteringu.  


 

Komentarjev 18
  • Anja1956 19:03 13.marec 2024.

    Zakon njihovega takoimenovanega žetoniranja, ne pozna ! Čisti nateg !

  • AnzeSmolej 16:01 13.marec 2024.

    Ideja je dobra kako praktično uporabiti pametne pogodbe in NFT... možnosti tukaj je ogromno. Samo enako kot pri vsaki zadevi kjer so kake firme vmes je možnosti za nateg precej če se prej ne pozanimate in preberete tudi drobni tisk

  • LolekinBolek 13:29 13.marec 2024.

    No, tole pa je čisti nateg. Ovce v vrsto.