Pod streho > Varčna hiša
23450 ogledov

Nova shema: tak bo obračun za sončne elektrarne

sončna elektrarna Profimedia
Od 1. januarja za samooskrbne sončne elektrarne velja nova shema, ki finančno ni več tako ugodna, kot je net metering. Obračun oddane in prejete električne energije je drugačen, lastnikom novih sončnih elektrarn pa prinaša tudi ugodnosti.

Nova shema obračuna prevzete in oddane električne energije ter pripadajočih dajatev velja le za samooskrbne sončne elektrarne, za katere so bile oziroma bodo vloge za soglasja vložene od 1. januarja naprej. Za vse obstoječe sončne elektrarne in tiste, za katere so investitorji vloge za soglasja vložili lani, naprave pa bodo postavili in v omrežje priključili najkasneje do konca leta, pa še vedno velja shema neto meritev oziroma net metering.  

Glavna sprememba v novi shemi je obračun in plačilo vse iz omrežja prejete električne energije in vseh pripadajočih dajatev, ki se obračuna na mesečni in ne več na letni ravni. Še vedno pa velja, da se omrežnine za v omrežje oddano električno energijo ne plačuje. 

Uredba, ki ureja novo shemo, med drugim določa, da obračunski okvir za prejeto in oddano električno energijo ni nujno več eno leto, temveč se obračuni lahko naredijo tudi vsak mesec. O tem se bosta po novem dogovorila odjemalec in dobavitelj. 

Dogovoriti se bosta morala tudi o tem, ali bo dobavitelj morebitne viške oddane električne energije lastniku sončne elektrarne plačal ali ne. Uredba obveznega plačila viškov namreč ne določa.

Pričakujemo lahko, da bodo dobavitelji kmalu predstavili nove produkte, privlačne za lastnike novih samooskrbnih sončnih elektrarn. Za zdaj novi produkt ponujajo le v GEN-I, kjer so se odločili za mesečni obračun prejete in oddane električne energije, hkrati pa so se odločili, da bodo morebitne viške obračunali v obliki dobropisa oziroma enkratnega letnega izplačila, če se bo odjemalec tako odločil. 

Kaj to pomeni v praksi?

Na primer, da je naprava v enem mesecu proizvedla 900 kWh električne energije. Predpostavimo, da je gospodinjstvo v tem mesecu porabilo 500 kWh električne energije, ki jo je proizvedla sončna elektrarna, 400 kWh pa jo je bilo oddano v omrežje. Hkrati pa je gospodinjstvo iz omrežja prevzelo 500 kWh električne energije. Torej je skupaj porabilo 1000 kWh.

Dobavitelj bo od elektrodistributerja prejel podatke, da je bilo iz omrežja prevzete 500 kWh elektrike, v omrežje pa oddane 400 kWh. 

Dobavitelj bo gospodinjstvu izstavil račun za 500 kWh, pri čemer bo obračunal tudi vse pripadajoče dajatve, tako kot gospodinjstvu, ki sončne elektrarne nima. Za 400 kWh, kolikor je bilo v omrežje oddane električne energije, pa bodo v GEN-I odjemalcu obračunali dobropis. 

sončna elektrarna | Avtor: Rok Šifrer Rok Šifrer

Kakšna je cena prejete in oddane električne energije?

„Mesečni presežek proizvedene energije (tj. oddano energijo) ovrednotimo v evrih na kWh po ceni, določeni v ceniku za samooskrbo. Ta znesek nato že na tekočem računu upoštevamo v dobro pri izračunu končnega zneska. Se pravi, da končni znesek računa, ki za stranko predstavlja mesečno obveznost, že samodejno zmanjšamo za znesek oddane energije,“ pravijo v GEN-I.

Cena za prevzeto električno energijo je 0,1037 evra/kWh (brez DDV), pri čemer bodo upoštevali uredbo, ki določa, da se le 10 odstotkov prevzete električne energije obračuna po tej ceni, za 90 odstotkov pa do konca leta velja omejena cena električne energije, ki je 0,98 evra/kWh. 

Višek oziroma oddano električno energijo pa bodo obračunali po ceni 0,0539 evra/kWh. Torej bi odjemalec za 400 kWh prejel dobropis v višini 21,56 evra brez DDV, za kolikor bi mu zmanjšali račun za ta mesec prejeto električno energijo (500 kWh).

Kako se upošteva dobropis?

„V mesecih večje osončenosti, ko sončna elektrarna doseže svojo maksimalno proizvodnjo, in je oddane energije bistveno več kot prevzete, bo na izdanem mesečnem računu posledično lahko izkazan tudi dobropis, ki se samodejno upošteva na naslednjih izdanih pozitivnih računih, to je takrat, ko bo količina prevzete energije spet narasla,“ pravijo.

Dobropis se bo upošteval na vseh nadaljnjih računih vse do porabe, lahko pa odjemalec enkrat letno v poljubnem mesecu zahteva izplačilo dobropisa, preden je že samodejno upoštevan na naslednjih izdanih računih.

Zakaj različne cene?

Zakaj je cena kWh prevzete električne energije višja od cene oddane? „Cena električne energije je odvisna od povpraševanja in ponudbe na trgu. Podnevi in v toplih mesecih, ko proizvodnja električne energije presega porabo in se ustvarjajo viški, postane električna energija na trgu izjemno dostopna in ugodna, ker je veliko ponudbe, ki presega povpraševanje. Nasprotno, v hladnejših mesecih in v večernih urah, ko je povpraševanje najvišje, proizvodnja pa je nizka, se cena električne energije na trgu dvigne. Zato prihaja do razlike med odkupno in prodajno ceno električne energije,“ v GEN-I pojasnijo razliko v ceni. 

Kolikšni so lahko prihranki?

Izračuni pa potrjujejo, da nov poslovni model za odjemalce prinaša opazne prihranke pri samooskrbi po novi shemi, vendar se ti, kot pravijo v GEN-I, od odjemalca do odjemalca razlikujejo, saj je prihranek odvisen tako od porabe odjemalce kot od velikosti sončne elektrarne. „Odvisno od teh dejavnikov lahko povprečni odjemalec pri prehodu na samooskrbo po novem poslovnem modelu računa na letni prihranek v višini do 1000 evrov glede na leto 2023, pri čemer smo že upoštevali tudi novo metodologijo obračuna omrežnine.“

Komentarjev 16
  • sam1 16:50 07.marec 2024.

    Nekako izgleda,da po zgornjem povprečnem izračunu gospodinjstvo pridobi okrog 20 evrov dobropisa mesečno,tako,da je potrebno vsaj pol stoletja,da si investitor povrne osnovne stroške sončne elektrarne,samo njena življenska doba ne doseže niti pol te starosti......

  • popokatopetl 11:24 07.marec 2024.

    Ne vem zakaj se ne bi za obračun cene prevzete elektrike uporabljala dejanska borzna cena (SIPX)?

  • optimist11 09:58 07.marec 2024.

    Verjamem, da bo novi sistem še krepko spremenjen. Počakat bo potrebno na spremembe!