Pod streho > Varčna hiša
75799 ogledov

Bliža se velika sprememba, preverite, če imate ta podatek na položnici

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Gospodinjstva so na položnicah za elektriko ponovno dobila podatke o dogovorjenih obračunskih močeh za leto 2024. Od 1. julija bo namreč omrežnina za moč obračunana glede na te podatke. Če jih nimate, bo obračun omrežnine drugačen.

Kljub predlogu Gospodarske zbornice Slovenije, ki ga je podprlo tudi ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, da se nov sistem obračuna omrežnine zamakne za dve leti, torej, na 1. julij 2026, v Agenciji za energijo vztrajajo pri uvedbi 1. julija letos.

Kot so nedavno zapisali v sporočilu za javnost, ni razloga za zamik, saj nova metodologija velja že leto in pol. Ocenjujejo, da bi morali biti deležniki tudi z vidika informacijske podpore že zdaj dovolj dobro pripravljeni, zato tudi informacijska podpora ne sme biti več razlog za ponovno prestavitev. Glede na cilje in učinke na odjemne skupine je prenova obračuna omrežnine nujna, so še navedli v odzivu.

Dogovorjena moč na zadnji položnici za elektriko

Skladno z določili akta o metodologiji obračuna omrežnine so, kot je bilo predvideno, gospodinjstva na položnicah za april ponovno dobila obvestilo o dogovorjenih obračunskih močeh za leto 2024.

Dogovorjene obračunske moči, podatki so navedeni na dnu računa, so osnova, na podlagi katere bodo od julija dalje obračunali moč v posameznem časovnem bloku. Do vključno oktobra letos bo veljala nizka sezona s časovnimi bloki od dva do pet. Tarife za omrežnino za moč v teh blokih so precej nižje kot v časovnem bloku 1, ki velja le v zimski sezoni.

Gre za podatke, ki so jih elektrodistributerji določili glede na obremenitev omrežja posameznega gospodinjstva v zimski sezoni od novembra 2022 do februarja 2023 na podlagi zgodovine meritev doseženih 15-minutnih moči. Pri tem velja, da se obračunska moč za posamezni časovni blok določi kot povprečje treh konic posameznega časovnega bloka.

Tako je v idealnem scenariju, ko ima gospodinjstvo že vgrajen pametni števec in je izpolnjen tudi drugi pogoj, to je dovolj podatkov. Znotraj meseca mora biti vsaj 90 odstotkov 15-minutnih meritev.

Podatki validirani, anomalije izločene

Ob tem velja poudariti, da morajo biti podatki tudi validirani, kar pomeni, da so odstranjene vse anomalije. Kot so za Žurnal24 povedali na Elektro Primorska, so bile pri izračunu dogovorjenih moči za leto 2024, torej tistih, ki so navedene na tudi na zadnji položnici za elektriko, vse anomalije izločene.

Hkrati dodajajo, da podatki, ki jih odjemalec s pametnim števcem lahko spremlja na portalu Moj elektro, še niso validirani in nadomeščeni. "Podatki bodo validirani do izračuna dogovorjenih moči za leto 2025, ki bo kanec maja letos", še dodajajo.  

To med drugim pomeni, da uporabnika, ki med podatki na Moj elektro zasledi anomalijo, denimo takšno, kot je vidna na spodnjem grafu, ne sme skrbeti, da bi jo upoštevali pri določitvi dogovorjene obračunske moči za leto 2025, saj bo iz podatkov izločena.

Zaradi različnih motenj prenosa podatkov na nivoju 15-minutnih meritev in drugih posebnosti pa so podatki lahko nezadostni ali pa jih sploh ni. V teh primerih bo omrežnina po novem sistemu obračunana nekoliko drugače. Drugače jo bodo obračunali tudi novim uporabnikom in tistim, ki pametnih števcev in 15-minutnih meritev nimajo.

Obračun omrežnine: premalo podatkov

Odjemalcem, ki se jim meri 15-minutna prevzeta energija, vendar imajo v posameznem mesecu zagotovljenih manj kot 90 odstotkov ustreznih obračunskih meritev, bodo obračunske moči za posamezni časovni blok določili na podlagi preteklih meritev, tako kot tistim, ki imajo dovolj podatkov.

Drugače pa jim bo obračunana omrežnina za prevzeto energijo. Namesto po tarifi za posamezni časovni blok, bo obračunana po časovnih obdobjih za višjo (VT) ali nižjo (MT) tarifno postavko

Obračun omrežnine: klasični števec

Po podatkih Agencije za energijo približno osem odstotkov uporabnikov še vedno nima nameščenih pametnih merilnih naprav, zato zahtevanih podatkov za določitve dogovorjenih moči sploh nimajo.

Tem bodo obračunsko moč določili glede na priključno moč iz soglasja za priključitev. Odjemalec, ki ima na primer 3 x 20 A varovalke, bo po novem imel obračunsko moč 5,9 kW. Omrežnina za prevzeto energijo pa bo določena glede na izmerjeno energijo, ki jim jo omogoča njihova merilna naprava, dvotarifno (VT, MT) ali enotarifno (ET).

Obračun omrežnine: novi odjemalci

Posebna kategorija so tudi novi odjemalci, ki sicer imajo pametno merilno napravo in 15-minutne meritve, vendar nimajo preteklih podatkov, ki so osnova za določitev dogovorjene moči.

Tem bodo dogovorjeno moč določili glede na doseženo moč posameznega časovnega bloka oziroma upoštevali konico moči posameznega časovnega bloka obračunskega meseca. Omrežnino za prevzeto energijo pa bodo obračunali glede na prevzeto energijo v posameznem časovnem bloku, tako kot tistim odjemalcem, ki imajo več kot 90 odstotkov podatkov.  


 

Komentarjev 12
  • sam1 11:39 10.maj 2024.

    Približno tako,kot bi ti za isti avto,vendar na relaciji ali v lokalu,kjer je poraba realno večja,zaračunavali gorivo po različni ceni. Vse za kovanje dobičkov posameznikov,ki so prevzeli vsa podjetja,kjer se na lahek način pobira denar od naroda......

  • dr3k 10:46 10.maj 2024.

    Z Golobom nazaj v jame

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:05 10.maj 2024.

    Če elektrike ali pa katerega drugega energenta, zaradi takšnega ali drugačnega razloga, ne moreš podražiti na običajen način, si pač izmisliš neko novo postavko z čim bolj zakomplicirano formulo izračuna in "ecco qua e viva la vita"...