Pod streho > Nepremičnine
5183 ogledov

Ste pozabili oddati napoved davka? Tako se lahko rešite

davki Profimedia
Ste pozabili in zamudili rok za oddajo napovedi davka od dohodka oddajanja nepremičnin v najem? Rešitev je samoprijava, s katero se rešite globe, zaračunali pa vam bodo obresti.

Rok za oddajo napovedi davka od dohodka iz oddajanja nepremičnin v najem se je iztekel 28. februarja. Če napovedi do navedenega datuma niste oddali, se v izogib temu, da vas na tak ali drugačni način odkrije FURS in vam zaračuna globo, ki je od 250 do 400 evrov, lahko izognete. Če vas dobijo, boste poleg globe plačali še zamudne obresti in davek. 

Čas za samoprijavo je omejen

Zakon od davčnemu postopku predpisuje rešitev za tiste, ki zamudijo rok za oddajo davčne napovedi in davčnega obračuna. Davčni zavezanec, ki davčne napovedi ni oddal oziroma je ni oddal v roku, ima možnost, da jo vloži na podlagi samoprijave, lahko pa jo vloži tudi po določenem roku brez samoprijave. Institut samoprijave lahko davčni zavezanec izkoristi tudi v primeru, če želi popraviti že oddano davčno napoved. 

Samoprijava se lahko vloži, preden mu je bila vložena odmerna odločba oziroma pred začetkom inšpekcijskega postopka, postopka o prekršku ali pred začetkom kazenskega postopka. Če je nastopila ena od naštetih okoliščin, zakon izrecno določa, da vložitev davčne napovedi na podlagi samoprijave ni več dopustna. 

Plačilo obresti, globe pa ne

S samoprijavo se davčni zavezanec izogne odgovornosti za prekršek zaradi zamude roka za vložitev davčne napovedi. Plačati pa mora zamudne obresti. Te se obračunajo po triodstotni letni stopnji za čas od poteka roka za vložitev davčne napovedi do vložitve davčne napovedi na podlagi samoprijave. 

Primer: najemnina je 800 evrov na mesec, torej 9600 evrov na leto. Davek znaša 2160 evrov. Če bi z napovedjo zamujali celo leto oziroma samoprijavo oddali šele prihodnje leto, bi FURS obračunal nekaj manj kot 65 evrov zamudnih obresti. 

Pogoj, da FURS napoved davčne obveznosti obravnava kot samoprijavo, je plačilo davka in tudi pripadajočih obresti, v roku, ki ga določi. Obresti lahko izračunamo s pomočjo orodja, dostopnega na spletni strani finančne uprave. 

Samoprijavo lahko oddamo v fizični obliki, pri čemer obrazec označimo s številko dve, če pa jo oddamo elektronsko prek portala eDavkov, pa pod kontaktni podatki in podatki o davčnem rezidentstvu, izberemo oziroma označimo polje pred Samoprijava. 
Za isto obveznost lahko samoprijavo vložimo samo enkrat. 

Posebne okoliščine in novi rok 

V primeru posebnih okoliščin, zaradi katerih zavezanec napovedi davka ni mogel oddati v za to določenem roku, pa lahko vloži predlog za naknadno predložitev napovedi. Posebne oziroma opravičljive okoliščine so tiste, ki jih davčni zavezanec ni mogel predvideti oziroma odvrniti in preprečujejo sestavo oziroma vložitev davčne napovedi v predpisanem roku, na primer nepredvidljiva oziroma nenadna bolezen, očitna pomota, smrt v družini, elementarni dogodek, prometna nesreča. 

Razloge za zamudo mora v predlogu obrazložiti in predložiti dokaze za svoje navedbe. Vlogi za naknadno vložitev davčne napovedi mora priložiti davčno napoved, ki ni bila vložena v roku, oziroma navesti rok, v katerem jo bo lahko predložil. Davčno napoved lahko vloži hkrati s predlogom ali pa v roku, ki ga določi FURS. 

Če davčni organ navedene okoliščine sprejme za opravičljive in dovoli predložitev davčne napovedi po izteku predpisanega roka, se taka napoved šteje za pravočasno, davčni zavezanec pa ni dolžan plačati obresti in globe. 

Globa, obresti in prekršek

V primeru, ko davčni zavezanec zamuja z napovedjo davka, hkrati pa za to nima opravičljivih razlogov, niti ne uveljavlja samoprijave, pa je dolžan plačati obresti, davek in globo, kot navajajo na FURS, je odgovoren za prekršek. 

Čas, da davčni zavezanec popravi davčno napoved, ki jo je že predložil Furs, se izteče, ko je izdana odmerna odločba. Če popravljeno davčno napoved vloži znotraj tega časa, pa ni zavezan k plačilu obresti, niti ga ne bremeni prekršek.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.