Pod streho > Nepremičnine
86908 ogledov

Konec velikih zaslužkov, prihajajo omejitve oddajanja v najem

Bloki v Kosezah Anže Petkovšek
Novela zakona o gostinstvu, ki bo strožje določala pogoje kratkoročnega oddajanja stanovanj v turistični namen, naj bi vsaj delno rešila problematiko dostopnosti stanovanj in visokih najemnin.

Na gospodarskem ministrstvu se zavedajo, da je dostopnost stanovanj in višina najemnin zanje pereča problematika, ki jo med drugim spodbuja tudi kratkoročno oddajanje nepremičnin turistom, je danes v državnem zboru v odgovoru na poslansko vprašanje povedal minister Matjaž Han

Na vprašanje Sare Žibrat, poslanke Gibanja Svobode, kdaj lahko pričakujemo novelo zakona o gostinstvu, v kateri naj bi uredili tudi to področje, in kaj natančno lahko pričakujemo, je minister Han odgovoril, da bo novela za medresorsko usklajevanje pripravljena v enem do dveh mesecih. 

O tem, kakšne naj bi bile konkretne rešitve, s katerimi bi omejili obseg oddajanja v turistični namen in s tem sprostili vsaj del stanovanj za dolgoročni najem, pa je Han povedal malo. Za zdaj le premišljujejo o možnih rešitvah, je poudaril in dodal, da bodo najverjetneje omejili število dni za kratkoročno oddajanje. Eno od določil bo lahko tudi, da bodo fizične osebe v kratkoročni najem oddajale le stanovanja, v katerih bivajo. Dogovoriti pa se morajo tudi, kakšno soglasje etažnih lastnikov bo potrebno, če gre za oddajo stanovanja v večstanovanjski stavbi, to je lahko 75- ali pa cel 100-odstotno, je pojasnil minister. 

Njihova želja je, da najdejo in v novelo zapišejo domiselne in trajnostne rešitve, ki bodo pravične za vse deležnike. Čeprav ureditev in omejitev področja kratkoročnega oddajanja stanovanj v najem ne more biti edina rešitev za stanovanjsko problematiko v Sloveniji, predvsem pa ne v večjih in turistično bolj zanimivih središčih, naj bi bile predlagane rešitve pravične za študente in mlade ter družine, ki si ne morejo urediti lastnih stanovanj, pravične morajo biti tudi za etažne lastnike, saj imajo po stanovanjski zakonodaji pravico odkloniti soglasje za oddajo stanovanj v večstanovanjski stavbi, ne nazadnje so hodniki, dvigala in parkirišča, ki jih uporabljajo turisti, njihova solastnina, je poudaril minister. Nekaj pa morajo od tega imeti tudi občine. 

Prejšnji teden bilo v Bruslju sprejeto stališče o souporabi podatkov o kratkotrajnih namestitvah, na podlagi katerega bo sprejeta tudi uredba. Slovenija pa bo ena od prvih držav, ki bo to uredbo prenesla v nacionalno zakonodajo, je še povedal. 

Ne glede na to, da bodo z  novelo zakona vsaj do neke mere posegli na najemni trg, pa je za ureditev stanovanjske problematike treba nujno urediti še dve pomembni vprašanji. Dolgoročno je treba urediti stanovanjsko politiko, ki bo zagotavljala zadostno gradnjo novih najemnih stanovanj, drugo pa je nepremičninski davek, v katerega bo, kot pravi Han, enkrat treba zagristi. 

Komentarjev 33
  • Eddie 20:03 05.marec 2024.

    Politika te vlade prav sili ljudi v to, da bodo na naslednjih volitvah obkrožili Janšo

  • Avatar lopov
    lopov 09:11 05.marec 2024.

    Maljevac & Mesec companiy... nimata nič svojega živita ves čas na državne stroške ustvarila nista nič razen odplak za kanalizacijo... in taki bi tistim ki so kaj ustvarili z svojimi žulji in odrekanji.. država razpolagala kot da je državna lastnina ...prikaži več lastniki pa pogodbeni najemniki.... marš v legebitro marš v levico nazadnjaško...

  • Avatar lopov
    lopov 07:50 05.marec 2024.

    KAKO lahko država z tvojim premoženjem razpolaga kaj ti lahko in ne . davek plačaš.. drugo ni njihova skrb... z tem bi radi izsilili da bi pod ceno dajali v najem levičarskim delomrznežom da nebi po ulocah spali.. in beguncem prenočišča