Pod streho > Nepremičnine
3475 ogledov

Morda najcenejši poslovni prostor v Sloveniji, najdražjega opisal že Valvasor

Vodenska cesta Trbovlje Kraji.eu Vodenska cesta v Trbovljah.
Pogled na zasavski nepremičninski trg ponuja zanimive priložnosti za različne kupce.

V Zasavju so nepremičnine, kljub občutnemu dvigu cen v zadnjih letih, še vedno precej bolj cenovno dostopne kot v bližnji okolici Celja in Ljubljane. Tako se poslovni prostor v Trbovljah prodaja za zgolj 1.300 evrov. 

Gre seveda za majhen kletni prostor, ki meri le šest kvadratnih metrov. Prodaja ga SDH, prostor pa je v prvem nadstropju večstanovanjske, v letu 1950 zgrajene stavbe na Vodenski cesti, nedaleč od središča Trbovelj.

Prostor leži v eni od stavb, ki so v letih nastale po drugi svetovni vojni, ko se je v Zasavje, skupaj z družinami, preselilo mnogo delavskega življa. Kletni prostor je potreben obnove, SDH pa ga prodaja po sistemu videno-kupljeno.

Prostor leži v "rudniškem", delavskem delu Trbovelj, kjer se je pred industrijskim razvojem nahajalo kmetijsko naselje z imenom Vode. Tu so namreč z okoliških hribov v dolino pritekli številni potoki, ki pa so po dolgem obdobju intenzivnega rudarjenja izginili.

Stavba, stara 360 let

Kandrše vila dvorec | Avtor: Roni nepremičnine Roni nepremičnine

Na Vodenski v Trbovljah je torej najcenejši poslovni prostor, ki se trenutno prodaja v zasavskih krajih. Najdražji poslovni prostor pa ima ceno kar 1,18 milijona evrov.

Gre za dvorec v vasi Kandrše, slednja leži pod vznožjem Zasavske Svete gore, na stičišču občin Zagorje, Litija in Moravče. V dvorcu je 1050 kvadratnih metrov bivalnih in poslovnih površin, pripada pa mu tudi 3500 kvadratnih metrov veliko zemljišče. To je nadstandardni večnamenski objekt z vrtom, ograjo in zasajenimi cipresami.

"Objekt je zasnovan kot podeželska vila oz. dvorec na podlagi zgodovinskih dejstev in deloma na temeljih dvorca iz leta 1665. Na osnovi zgodovinskih skic in načrtov, ki se nahajajo tudi v Valvasorjevi Slavi Vojvodine Kranjske je bil poustvarjen objekt, ki združuje tradicionalno in moderno, rustikalno in urbano," je zapisano v oglasu za dvorec.

dvorec Kandrše | Avtor: Slava Vojvodine Kranjske Slava Vojvodine Kranjske

Dvorec je leta 1665 zgradila rodbina Raumschüsselov, zemljiška posest je nastala z odcepitvijo od gradu Kolovrat. Po Raumschüsselih so lastništvo dvorca prevzeli Koppelmayerji, nato pa rodbina Pilpach. Predstavniki slednje so imeli v 18. stoletju v lasti tudi manjše graščine Brodi pri Vranskem in Strovsnek pri Gomilskem. 

Kot je opisano že v oglasu, je dvorec pod imenom Candersh-hoff, tako kot bližnjo cerkev sv. Mihaela, v Slavi Vojvodine Kranjske opisal in orisal že Janez Vajkard Valvasor, čigar oče Jernej Valvasor je živel na bližnjem gradu Gamberk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.