Italijanske oblasti so že sporočile, da domnevno strupeno vino ni nevarno za ljudi. Italijo tako že drugič v štirinajstih dneh pretresa škandal v živilski industriji.
Kisline in gnojila
Sicer pa je krožila govorica, da naj bi bilo zastrupljeno vino, ki je v ponudbi na italijanskih policah, sestavljeno iz vode, kemičnih kislin, gnojil in minimalnih količin grozdnega soka. Neuradno je novica o vinu prišla na dan prav na 42. festivalu vina Vinitaly v Veroni. Preiskava primera ponarejanja vina pa se je v popolni tajnosti začela že pred šestimi meseci. Sodelujejo javna tožilstva Modene, Bologne, Verone in Trapanija.
Ponarejeno vino je najcenejše v prodaji, zaradi česar naj bi bili najbolj oškodovani najrevnejši sloji prebivalstva. Prodajo vina je omogočilo spretno ponarejanje dokumentov, po katerih so proizvajalci kislega vina lahko povišali svoj dobiček. Cena ponarejenega vina niha od 70 centov do dveh evrov za liter.
Odziv vlade
Italijanski minister za kmetijsko politiko Paolo De Castro se še ni odzval, saj meni, da bi kakršnakoli uradna politična izjava lahko motila delo preiskovalcev. Hkrati pa ne želi dvigniti preveč prahu, saj je bojazen, da bi Italija po škandalu z mocarelo, zastrupljeno z dioksinom, še dodatno izgubila verodostojnost na mednarodnih tržiščih, zelo visoka, poroča La Stampa.