Svet
16 ogledov

Po Parizu se vozijo s čolni, rešujejo umetnine

Poplave v Parizu
1/14
Profimedias
V Franciji je moralo domove zapustiti več tisoč ljudi, verjetno bodo potrebne nove evakuacije. V Parizu Sena ponekod že prestopa bregove.

Zaradi močnega deževja, ki je v zadnjih dneh zajelo Francijo in Nemčijo in sprožilo poplave, se tudi danes spopadajo z naraslimi vodami in posledicami.

PREBERITE ŠE: Poplave v Nemčiji odnesle štiri življenja

Nekatera mesta v osrednjem delu Francije se soočajo z najhujšimi poplavami v zadnjih stotih letih. Od začetka neurij v nedeljo, ki so prizadela predvsem osrednji severni del Francije, so morali gasilci posredovati več kot 10.500-krat.

 

 

 

 

 

 

 

Po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa razmere ostajajo napete. Po vsej verjetnosti bodo potrebne nove evakuacije več tisoč ljudi.

Vodostaj Sene je znova narasel

V prestolnici Pariz je danes znova narasel vodostaj Sene. Gladina reke je že pet metrov višja od običajne, tako da ponekod že prestopa bregove. Po nekaterih ocenah bi bila v petek lahko višja še za en meter.

Nižje ležeče ceste ob bregovih reke so zaprte, na bregove reke pa so postavili protipoplavno zaščito. Zaprli so tudi eno glavnih primestnih železniških povezav.

Pariški muzeji in galerije zaprti

Številni pariški muzeji in galerije sprejemajo varnostne ukrepe. Iz muzeja Louvre, najbolj obiskanega muzeja na svetu, so sporočili, da bo v petek zaprt, da bi umetniška dela, ki jih hranijo v podzemnih depojih, spravili na varno. Tudi muzej Orsay, ki leži na nasprotnem bregu Sene, je danes prej zaprl vrata, da bi uvedli zaščitne ukrepe.

Louvre potrebuje 72 ur, muzej Orsay pa 96 ur, da umetniška dela iz podzemnih depojev spravi na varno.

Zaradi poplav je sicer v pariški regiji in regiji Loiret 24.400 gospodinjstev brez elektrike.

 

 

 

 

 

 

 

Vozijo se z gumenjaki

Reševalci se v pariškem predmestju Longjumeau se po poplavljenih ulicah vozijo z gumijastimi čolni, v mestu Montargis pa je mogoče nad naraslimi vodami videti samo strehe parkiranih avtomobilov.

Vremenoslovci v obeh državah v naslednjih 24 urah napovedujejo nove močne padavine.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.