Slovenija
98 ogledov

Po 124 letih slovenski umetniki ponovno na velikem pariškem salonu

Katalog salona iz leta 1892 Konzulat RS za Auvergne Rhône-Alpes
Zadnjič je na prestižnem Salonu "slovenske" barve - takrat še v času Avstro-Ogrske - zastopala Ivana Kobilca leta 1892.

Po 124 letih se bodo slovenski umetniki ponovno predstavili na veliki pariški razstavi Salon des Beaux Arts, kjer je nazadnje razstavljala Ivana Kobilica. Slikarka je bila tudi članica Nacionalnega društva za umetnost (SNBA), ki letos prireja že 155. mednarodno razstavo.

Na različnih likovnih področjih - slikarstvo, akvarel, kiparstvo in fotografija - bo našo državo predstavljalo enajst umetnikov.

Koordinacija slovenske delegacije umetnikov je potekala preko Konzulata RS za Auvergne Rhône-Alpes, ki deluje na prostovoljni ravni. Eva Likar, asistentka na konzulatu, je pojasnila, da so bili zadolženi tudi za komunikacijo z organizatorji, ki so na koncu med prijavljenimi tudi izbrali umetnike: "Pri tem je potrebno povedati, da je bilo med prijavljenimi izbranih več kot 11 umetnikov, kar priča tudi o tem, kako kakovostna je slovenska umetnost."

Ker so sredstva za razstavo zbirali s pomočjo donatorjev - zbrali so okoli 10 tisoč evrov -, so na koncu predstavitev na Salonu omogočili enajstim umetnikom. "Do zadnjega praktično nismo vedeli, ali nam bo uspelo ali ne," je še povedala Eva Likar in dodala, da se je Slovenija na razstavo uvrstila tudi s kančkom sreče, saj je zaradi strahu pred terorizmom udeležbo odpovedalo več drugih delegacij.  "Upam, da bo letošnja udeležba Slovenije dobra spodbuda za v prihodnje. Razstavljanje na takšni lokaciji je za umetnike namreč kar sanjsko."

Carrousel du Louvre | Avtor: EPA/ETIENNE LAURENT EPA/ETIENNE LAURENT
Razstava bo na ogled od 8. do 11. decembra v Carrousel du Louvre, dan pred tem pa bo Veleposlaništvo RS v Parizu ob 25. letnici Slovenije in začetku razstave organiziralo tudi sprejem umetnikov.

Ob koncu razstave komisija priznanih umetnikov nagradi izbor najboljših del na razstavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.