Slovenija
56 ogledov

Patria: težave s protidobavami

Zgodba o nakupu oklepnikov se zapleta. Veplas naj bi sodeloval pri protidobavah, Žurnal24 main
Velenjsko podjetje Veplas že dve leti čaka na podpis pogodbe s Patrio v okviru protidobav za slovenske oklepnike 8x8. Medtem pa so tudi pri nas potekala prva zaslišanja.

Velenjsko podjetje Veplas je pred dvema letoma s finsko Patrio podpisalo pismo o nameri. Veplas naj bi Fincem v sklopu protidobav za slovenske oklepnike 8x8 dostavil protibalistično zaščito, a od Fincev do nedavnega niso prejeli niti glasu. "Dve leti se zadeve niso premaknile nikamor. Lani ni kazalo, da posel sploh bo," pravi vodja marketinga Gregor Vedenik. Tako so preizkušanje prvih vzorcev začeli šele letos, čeprav bi lahko začeli takoj. Če bo zdaj vse teklo normalno, bi Veplas proizvodnjo lahko začel oktobra.

Veplas je posel sklepal neposredno s Patrio in ni vezan na slovenski projekt, saj je artikel uporaben za vse Patrijine projekte. Generalni direktor Rotisa Ivan Črnkovič nam je dejal, da za težave Veplasa vedo in da so nanje opozorili Patrio. "Več kot to pa ne morem," pravi Črnkovič.

 

Usodno pričanje?

Pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sum vpletenosti odgovornih v posel, ki naj bi, po Cviklovih navedbah, za 50 milijonov evrov oškodoval slovenski proračun, je v torek stopil predsednik uprave Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček. Izjavil je, da sta mu Tone Krkovič in Darko Njavro v roke potisnila dve vizitki, in sicer s pojasnilom, koga naj pokliče, če želi dobiti posel. Eno od obeh imen na vizitkah naj bi aretirala finska policija.

Njavro in Krkovič: Ni res!
Tone Krkovič je potrdil, da je obiskal Pavčka, a zavrnil navedbe, da naj bi lobiral za Patrio. Njavro pa pravi, da nikoli ni imel uradnega sestanka s Pavčkom, da ne pozna nikogar iz Patrie in da nikoli ni sodeloval z nikomer iz tega podjetja. Včeraj nam je povedal le, da je "vse povedal pred preiskovalno komisijo".

Preiskava
Tone Krkovič se je včeraj opravičil preiskovalni komisiji, pred katero bi moral pričati. Udeležil se je prireditve ob dnevu Slovenske vojske, na kateri sta dobila nagradi tudi Bojan Pograjc in Dragan Bavčar.

Patria: Čakamo na konec
"Počakali bomo na konec predkazenske preiskave in pričakujemo, da bo ta pokazala, da so naši ljudje delali zakonito," pravi direktor pisarne Patrie v Sloveniji Andrej Mladenov . Po njegovih besedah policija ni zaslišala še nikogar iz slovenske ekipe. Generalna policijska uprava je sporočila, da jih je finski Interpol obvestil o dveh aretacijah. Sicer pa vprašanja, ali tudi v Sloveniji poteka preiskava nakupa oklepnikov 8x8, zaradi interesa preiskave ne morejo niti potrditi niti zanikati.

Neuradno: prva zaslišanja

Po neuradnih informacijah so bila včeraj prva zaslišanja tudi v Sloveniji, šlo pa naj bi le za informativne pogovore. V projektu je sicer sodelovalo veliko ljudi. Kot je na včerajšnjem pričanju pred preiskovalno komisijo (ki po naključju prav v teh dneh zaslišuje priče o nakupu oklepnikov) povedal Dragan Bavčar , je samo v fazi pogajanj o pogodbi sodelovalo najmanj 25 ljudi. Bavčar, ki je vodil pogajanja o pogodbi, sicer spada med odgovorne pri projektu. Poleg njega in seveda ministra sta to še brigadir Bojan Pograjc , ki je vodil strokovno komisijo, ki je izbrala Patrio, in Albin Gutman , ki je vodil projektni svet. Milan M. Cvikl je povedal, da bo komisija poročilo napisala do julija, pred tem pa zaslišala še nekaj prič, tudi Janeza Janšo .

Gutman ne dvomi v zakonitost
''Že od podpisa pogodbe razlagamo, kakšna vozila smo kupili in kako bodo opremljena. Oprema je takšna, kakršno potrebujejo enote, ki so na operacijah kriznega odzivanja. Pustili smo 25 vozil v tako imenovani osnovni konfiguraciji, kar pomeni, da bodo ta vozila opremljena v zadnjem obdobju dobav. Gre za vozila, kot so inženirska, zveze, za katere se tehnika šele razvija in ni dostopna kar tako. V tej fazi je zato ne naročamo, ker bi bili prisiljeni naročiti neko starejšo tehnologijo, ki ne bo več uporabna. Če je katera nabava v državi transparentna in strogo po črki zakona, je to nakup patrij,'' je dejal načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albin Gutman .

''Vozilo 8x8 je bojni sistem, ne samo transportno sredstvo. Res je, da se v javnosti, tako laični kot strokovni, pojavljajo številni pomisleki. Očitki so popolnoma neupravičeni. Ta vozila bodo predstavljala ogrodje bojne tehnike SV verjetno v naslednjih 30 letih,'' je še dejal Gutman.


Milan M. Cvikl © BOBO

 
Cvikle meni drugače
"Mi že ves čas trdimo, da gre za negospodaren in netransparenten posel,"   je dejal Cvikl. "Zato tudi vodim preiskovalno komisijo, ki je, bolj ko se je poglabljala v ta posel, doživljala vse močnejše politične pritiske. Pustimo, da bodo finski organi pregona opravili svoje delo. Pričakujem, da bodo začeli delati tudi slovenski organi pregona,"   je povedal za časnik Žurnal24.

V poslanski skupini Lipa zaradi vesti o sumu vpletenosti zaposlenih v Patrii v podkupovanje pri poslu s Slovenijo zahtevajo razrešitev ministra za obrambo Karla Erjavca .

 

Član manj  

V tako imenovani Cviklovi komisiji bo odslej sedelo le še šest članov, saj je poslanec Alojzij Sok (NSi) aprila izstopil zaradi "nedemokratičnega" vodenja sej komisije.

Dolinar: Sodišče ovrglo vse sume
Pred člani komisije, ki jo vodi poslanec SD Milan M. Cvikl, je nastopil tudi nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko na Morsu Damijan Dolinar , ki je dejal, da je bil izbor oklepnikov narejen v skladu z interesi vojaka.

Predsednika komisije je zanimalo, kako to, da se prvotna ponudba Patrie razlikuje od pozneje podpisane pogodbe. Dolinar mu je odgovoril, da ni videl nobenega dokumenta, ki bi dokazoval to, kar govori Cvikl. Podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) je Dolinarja vprašal, ali meni, da so pri izboru najboljšega ponudnika kakorkoli kršili zakonodajo in ali so postopek vodili v skladu s prakso podobnih naročil. Kot je dejal, se je ponudnik, ki na razpisu ni bil izbran, obrnil na revizijsko komisijo in sodišče, vendar nikjer ni uspel dokazati, da bi bilo karkoli narobe.

Na dodatno Hrovatovo vprašanje, ali bi bilo po njegovem bolje, če bi postopek brez razpisa dodelili Sistemski tehniki, o čemer naj bi razmišljala prejšnja vlada, pa je odgovoril, da so imeli za cilj kupiti najboljše vozilo, kar v tem primeru ne bi bilo mogoče.



Patrie razburjajo slovensko politiko že vse od sklenitve posla. Upravičeno ali ne? © BOBO

 
Gorenje: Montaža oklepnikov v Šoštanju poteka po načrtih
Proizvodnja in montaža oklepnikov v Šoštanju potekata v skladu oziroma pred terminskim načrtom, so sporočili iz Gorenja, ki sodeluje v projektu dobave oklepnikov patria za Slovensko vojsko. V Gorenju nimajo informacij o pogodbenih obveznostih med partnerji v projektu in naročnikom oklepnikov, ministrstvom za obrambo.

Da proizvodnja poteka po načrtih, se je v marcu in aprilu osebno prepričal minister za obrambo Karl Erjavec. V skladu z dogovorom z naročnikom Patrio so doslej v Gorenju omogočili ogled proizvodnje in montaže vsem predstavnikom organov oblasti in jim ob tem pojasnili, da v predmetnem projektu sodelujejo kot podizvajalec in zato ne razpolagajo z informacijami o pogodbenih obveznostih med partnerji v projektu in naročnikom. Predsednik preiskovalne parlamentarne komisije Milan M. Cvikl je to povabilo v medijih zlorabil, so zapisali v Gorenju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.