Svet
7 ogledov

Novinar, ki je bil v ujetništvu IS, o uničenju jihadistov

Nicolas Henin EPA
Francoski novinar, ki je več mesecev preživel kot zapornik Islamske države, je po izpustitvi med drugim povedal, da bo zmagovalec v vojni s to ekstremistično skupino tisti, ki bo v najhitrejšem času uspel pridobiti največ ljudi.

Francoski novinar Nicolas Henin, ki je deset mesecev preživel kot vojni ujetnik Islamske države meni, da zračni napadi predstavljajo napačno strategijo v vojni zoper džihadiste, piše Independent. Novinar meni, da ne utrpijo nobene škode zaradi tovrstnih napadov; nasprotno, na ta način naj bi v njihove roke potiskali še več nedolžnih civilistov.

Kot talec je bil v Siriji izpostavljen psihičnemu in fizičnemu nasilju, opisuje, da je bil med njegovimi mučitelji tudi rabelj Islamske države Jihadi John. V intervjuju za The Guardian je povedal, da ga je slednji klical Pleško. “Žal sem imel priložnost dodobra spoznati džihadiste, ki so zelo premeteni. Mi moramo biti pametnejši. Napade v Parizu so izvedli zato, da bi nas prisilili v to, da zapremo naše meje in tudi zato, da bi zaprli naše ume,” pravi novinar.

Nicolas Henin | Avtor: EPA EPA

Izpostavlja, da se islamistov bolečina, žalost zaradi izgub v pariških napadih ne dotakne. “Živimo svetove narazen!” Izpuščeni novinar je priznal, da s svojimi ječarji tu in tam še vedno govori preko spletnih omrežij in poudari, da niso niti približno takšni, kot si jih predstavljamo zahodnjaki. “Vse to je rezultat njihove propagande, ki jih predstavlja kot nekakšne močne bojevnike, heroje. V resnici so precej patetični; kot nekakšni ulični mulci, pijani od ideologije in moči.

Po njegovem mnenju obstaja le eden, hiter in učinkovit način, da bi se zrušila nevarnost Islamske države. “Potrebno bi bilo vključiti lokalno prebivalstvo, kar je ključnega pomena. Ko bodo ljudje dobili upanje v politično rešitev krize, bo Islamska država pokleknila,” je prepričan Henin. V tem primeru bi namreč Islamska država hitro zgubljala ozemlje.

Henin je prepričan, da bi bilo potrebno ves zračni prostor v Siriji zapreti; tako za vladne sile kot za tuje vojske, ki posredujejo, vključno z Rusijo. “Poskrbeti za varnost za civile bi bilo ključnega pomena v pogubi Islamske države,” je prepričan izpuščeni novinar.

Henin je novinarski svobodnjak, ki je v Siriji in Iraku delal skoraj ves čas svoje novinarske kariere; v ujetništvu je preživel deset mesecev, med drugim je bil z njim zajet tudi ameriški novinar James Foley, ki so ga islamisti obglavili. “Večkrat so prišli v naše celice in nam govorili ‘Jutri bomo spet ubili enega izmed vas.' Na začetku smo jim verjeli, potem pa smo se navadili, da so se le poigravali z nami, nas mučili.

Henin pove, da so ga mučili na različne načine; mu med drugim pripravili tudi sceno, ki jo uporabijo za obglavljenja. “Francosko govoreči islamisti so kričali, da me bodo obglavili, mi odrezali glavo in mi jo zataknili v rit, nato pa posnetke naložili na YouTube."

Nicolas Henin | Avtor: EPA EPA

Novinarja so izpustili na podlagi pogajanj, ki jih je vodila francoska vlada; po izpustitvi je napisal knjigo Jihad Academy, ki je bila objavljena prejšnji teden. 

Komentarjev 5
  • sintesi 12:46 05.december 2015.

    izjave ki so mu jih narekovali preden je odšel......čisto so posrani odkar jih rusi tolčejo zato rabijo tako propagando

  • malonaokoli 09:49 05.december 2015.

    v celem zapisu je vidna resnica ta, da islamski bojevniki živijo 1300 let za Evropsko civilizacijo...in ljudstvo je brez identitete, kulture in zgodovine pregnano iz okolja ker je Mohamed doma. Zakaj se tistih 10 milo muslimanov ne upre puščavskim psom, ...prikaži več meni ni jasno.Tudi v Slovenijo so Nemci vkorakali do zob oboroženi, pa...

  • mirko 00:00 05.december 2015.

    To pa še ni konec dogodkov. Najbolj hinavsko pa je, da so Američani za svoj svetovni primat pripravljeni žrtvovat kaos v Evropi. Ne zavedajo se pa, da se osvajanje s pomočjo vere ne bo končalo na tej strani atlantika. Tepci ameriški !