Šport
16 ogledov

Neymarju ne bo treba na sodišče

neymar EPA
Ime Barcelone se v zadnjem času skorajda bolj kot s podvigi na zelenicah povezuje si polomi v sodnih dvoranah. Vsaj v enem primeru pa Barcel ne čaka nov mučen sodni postopek. Sodišče v Madridu Neymarju zaradi njegovega prestopa iz Santosa v Barcelono ne bo sodilo.

Barcelona se je izognila novi blamaži pred španskimi sodnimi instancami, potem ko je padel velik črni madež na njenega prvega zvezdnika Lionela Messija. Argentinskega napadalca in njegovega očeta Jorgeja je sodišče v Barceloni spoznalo kriva izogibanja plačilu davčnih obveznosti v Španiji ter oba obsodilo na 21 mesecev zapora, ki pa je ne bosta preživela za rešetkami. Messi je napovedal pritožbo, saj ves čas trdi, da z davčno prevaro ni imel nič, kajti vse finančne posle je zaupal očetu.

Sodni sramoti, omadeževanemu ugledu in sodnemu postopku zaradi korupcije in prevare se je zdaj izognil Neymar. Madridsko sodišče ni odprlo kazenskega postopka proti brazilskemu reprezentantu in njegovemu agentu in očetu, ki ju skupina vlagateljev iz njegove domovine toži zaradi izpada dohodka ob njegovem prestopu iz Santosa v Barcelono.

Brazilski poslovneži, ki so imeli pred prestopom v lasti 40-odstotkov deležev oziroma pravic od trženja igralčeve podobe, so prepričani, da so bili v velikem transferju, ki je zaznamoval leto 2013, oškodovani oziroma so dobili le drobiž astronomskega posla.

Barcelona je najprej objavila, da je bila vrednost Neymarjevega prestopa 57,1 milijona evrov. A je bil ta znesek le okviren, saj je Barcelona 40 milijonov evrov nakazala podjetju v lasti očeta zdaj 24-letnega Neymarja. Barceloni očitajo, da je s tem manevrom zmanjšala vrednost prestopa, ta naj bi bil vreden vsaj 83 milijonov evrov, v Barceloni pa trdijo, da je pri plačilu Neymarjevi družini šlo pravzaprav za nogometaševo plačo in ne poplačilo transferja.

Santos je tako dobil le 17,1 milijona evrov, brazilski poslovneži iz brazilskega investicijskega sklada DIS pa 40 odstotkov tega zneska (6,8 milijona evrov). Čeprav je kazenski postopek ustavljen, pa lahko oškodovanci odškodnino terjajo v civilnih tožbah proti Neymarju.

Odločitev je dobra novica tudi za aktualnega predsednika Barcelone Josepa Mario Bartomeuja in njegovega predhodnika Sandra Rosella, ki sta se s tem izognila kriminalnemu pregonu in morebitnemu odhodu za zapahe. Neymar je letos z Barcelono podpisal novo pogodbo, ki se bo iztekla 30. junija 2021. Brazilec tvori udarno konico napada skupaj z Messijem in Urugvajcem Luisom Suarezom.

Barcelona je letos že morala plačati 5,5 milijona evrov zaradi neplačanega davka pri prestopu brazilskega napadalca, s čimer so se izognili, da bi jih španska davkarija tožila zaradi davčne utaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.