Slovenija
197 ogledov

Z odpravninami v pokoj, zdaj delajo honorarno

Ustavi se, vlak se ne more Anže Petkovšek
Samo za odpravnine so Slovenske železnice od 2014 odštele 28 milijonov evrov, dodaten milijon je šel za odškodnine zaradi neizrabljenega dopusta. A delavci, ki so jih poslali v pokoj, spet delajo. Dvajset jih mesečno v povprečju opravi 755 ur dela.

Slovenske železnice so septembra 2014 s sindikati podpiali dogovor o ukrepih na področju plač 
in drugih prejemkov ter o kadrovskih ukrepih. Število zaposlenih naj bi se s temi ukrepi v letih 2014 in 2015 zmanjšalo za 754, družbe iz skupine SŽ pa naj bi privarčevale 50,5 milijona evrov. 

PREBERITE ŠE: 

Zmanjševanje števila delavcev naj bi potekalo predvsem z upokojevanjem tistih, ki izpolnjujejo pogoje ter vključevanjem vseh delavcev v program reševanja presežnih delavcev in druge socialno vzdržne oblike reševanja prezaposlenosti, da ne bi prišlo do trajno presežnih delavciv, ki bi prešli v odprto brezposelnost. 

"Ob koncu leta 2014 je bilo v skupini Slovenske železnice 8.099 zaposlenih, ob koncu leta 2015 pa 7.742," pojasnjuje Mateja Živoder iz SŽ. "Ocenjujemo, da bo ob koncu letošnjega leta zaposlenih v skupini 7.348."

Najvišja odpravnina 36.413 evrov

železnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V okviru Programa razreševanja presežnih delavcev se je upokojilo 289 delavcev, 511 jih je pred tem odšlo na čakanje. "V okviru Programa razreševanja presežnih delavcev je bilo v ukrep čakanja na upokojitev vključenih  511 delavcev, povprečen čas čakanja pa je 18 mesecev," pojasnjuje Živoderjeva. 

Za odpravnine so od leta 2014 do danes SŽ namenile 28,2 milijona evrov. "Vsem delavcem so bile odpravnine izplačane v skladu s kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa in v skladu z zakonom o delovnih razmerjih," pojasnjujejo pri SŽ. Pri tem je najvišja odpravnina znašala 36.413,36, najnižja pa 18.902,99 evrov neto.

Skoraj milijon za neizrabljen dopust

Slovenske železnice so izplačale tudi skoraj milijon evrov za neizrabljen dopust. "Skladno z določili KPDŽP je bilo v tem obdobju za neizkoriščen dopust izplačanih skupaj 979.478 evrov odškodnin," pojasnujejo pri SŽ. Kolektivna pogodba za dejavnost železniškega prometa (KPDŽP) namreč določa, da v primeru upokojitve delavca, delodajalec zagotavlja izrabo celotnega letnega dopusta, odmerjenega zatekoče koledarsko leto, ne glede na datum upokojitve. 

V tem času so zaposlili tri strojevodje, okoli 20 že upokojenih pa je za SŽ še naprej delalo. "Na podlagi pogodbe o začasnem in občasnem delu upokojencev je bilo v obdobju med januarjem in avgustom 2016 opravljenih povprečno mesečno 755 ur dela," pojasnjuje Živoderjeva. "Pogodba o začasnem in občasnem delu upokojencev je bila sklenjena z dvajsetimi upokojenci."

Prihranek 15 milijonov na letni ravni

V Slovenskih železnicah pravijo, da so z uresničevanjem programa presežnih delavcev zadovoljni. "Prinesel je pozitivne finančne učinke, na letni ravni skoraj 15 milijonov evrov," pojasnjuje Živoderjeva. "Poslovanje skupine Slovenske železnice je že nekaj let zelo uspešno."

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 25
  • dragec 23:28 27.september 2016.

    fuknjeni desnak

  • Lovrenček Povše 21:11 27.september 2016.

    prevozno podjetje-ti si človek, zaradi katerega je država tam kjer je. Nimaš pojma o SŽ. Te povabim v mojo nočno, pa boš po 12 urah trdega psihičnega dela takoj drugačnega mnenja!

  • Lovrenček Povše 21:05 27.september 2016.

    A če pošten človek dobi par evrov odpravnine po 40 letih dela nočnih je tak problem????? Ko pa dobivajo v npr. slabi banki in podobnih mestih po parih mescih dela denarne nagrade v milijonskih zneskih je pa vse v redu???? ...prikaži več Pa dejte si nalit čistega vina, pol pa klobasjte neumnosti! Bi vas res rad videl po 40 letih dela v nočni izmeni!!!!