Slovenija
80 ogledov

Kje v Sloveniji Microsoft vidi priložnosti?

Win 10 EPA
Microsoft in slovenska vlada sta v petek podpisala memorandum o razumevanju, s katerim izražata interes za sodelovanje, ki bo podprlo namero Slovenije, da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi. Premier Miro Cerar se je na sedežu Microsofta med drugim srečal z glavnim izvršnim direktorjem Satyo Nadello.

Do srečanja z vodilnimi predstavniki Microsofta je prišlo na koncu delovnega obiska premierja v ZDA, ki se je začel v torek na sedežu podjetja IBM Watson v New Yorku, nadaljeval v Bostonu na srečanju s predstavniki korporacije EMC ter v četrtek v San Franciscu in okolici na sedežih podjetij Cisco in Oracle.

Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je v ZDA spremljala tudi gospodarska delegacija, ki je v sredo obiskala še sedež podjetja Tesla. Obe delegaciji pa sta se v New Yorku in San Franciscu srečali še s slovensko skupnostjo in obiskali univerzi Stanford in Washington.

Zelena referenčna država

Cerar je na začetku obiska dejal, da z ministrom Koprivnikarjem prihajata predstavit možnosti za sodelovanje na področju informacijsko komunikacijske tehnologije, da se izboljša delovanje javne uprave v korist večje konkurenčnosti gospodarstva in v korist državljanov. S tem bodo tudi ustvarjeni pogoji za uspešnejše privabljanje tujih investicij.

O memorandumih, ki jih je vlada sklenila s podjetji, pa je Koprivnikar dejal, da povedo, kaj Slovenija želi doseči kot zelena referenčna država, in definirajo področja, kjer si Slovenija želi sodelovati, kakor tudi področja, ki zanimajo podjetja. Jasno pa je tudi opredeljeno, da memorandumi nimajo pogodbene osnove in ne predstavljajo finančnih ali pravnih zavez.

"Želimo, da tuja korporacija najprej začne dialog z vlado, v katerem skupaj opredelimo, kaj je v interesu države in državljanov. Implementacija konkretnih projektov pa je potem stvar javnih razpisov, ki bodo potekali kasneje," je povedal Koprivnikar.

S Cerarjem številna slovenska podjetja

Podjetniki, ki so spremljali premierjevo delegacijo, pa so prišli v ZDA, da se seznanijo z rešitvami, ki jih ponujajo največja svetovna podjetja, do katerih bi sicer težje prišli. Brez navezave stikov, pa seveda ni posla.

Med sodelujočimi v delegaciji so bila med drugim podjetja Petrol, Pošta Slovenije, NLB, Gorenje, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Dars, Cosylab, XLAB, Avant car in 4th Office. Poleg podjetij so se gospodarsko razvojne delegacije udeležili tudi predstavniki fakultete, podjetniškega pospeševalnika in predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Ponosni na sodelovanje s Slovenijo

Tako kot pri drugih vrhunskih tehnoloških podjetjih je bilo tudi srečanje s predstavniki Microsofta v Redmondu pri Seattlu namenjeno iskanju soglasja in potrjevanju interesa obeh strani za morebitno sodelovanje, ki bo prispevalo k razvoju vrhunskih digitalnih rešitev za potrebe slovenskega gospodarstva ter javnega sektorja.

"Poslanstvo Microsofta je opolnomočenje vsakega posameznika in organizacijo, da bo dosegel več. Ponosni smo na sodelovanje s Slovenijo pri njeni digitalni transformaciji," je povedal Satya Nadella in dodal, da podjetje s Slovenijo že dve desetletji sodeluje z namenom spodbujanja rasti in zagotavljanja boljših storitev javnega sektorja za državljane.

Cerar je Nadelli predstavil pobudo Slovenija - zelena referenčna država v digitalni Evropi, s katero namerava vlada nagraditi svojo izkušnjo in visoko razvitost v industriji informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter izkoristiti svojo srednjeevropsko geostrateško lokacijo, ustrezno velikost, visoko izobraženo in kreativno prebivalstvo ter varno in zanesljivo okolje s ciljem vzpostavitve konkurenčnega okolja.

"Na poti do tega cilja želimo razvijati partnerstva z najboljšimi podjetji informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Prepričan sem, da lahko s podjetjem Microsoft nadgradimo dosedanje sodelovanje ter skupaj uvedemo najboljše svetovne digitalne rešitve za uspešnejše in učinkovitejše delovanje javne uprave ter posledično gospodarstva in posameznikov kot takih," je dejal Cerar.

Microsoftov interes v izobraževanju, zdravstvu, lesni industriji

Memorandum o razumevanju potrjuje interes obeh strani za razvoj ekosistema, v katerem bodo povezani vlada, javne institucije, gospodarske družbe, zagonska podjetja, univerze in vlagatelji. Takšen ekosistem bo povezanim partnerjem omogočil doseganje strateških ciljev in razvoj inovativnih storitev, s čimer bodo prispevali k spodbujanju gospodarske rasti v Sloveniji.

"Uporaba tehnologije pri delu ne pomeni digitalnega poslovanja. Prava digitalna transformacija se začne z miselnostjo, kako nam lahko tehnologija pomaga rešiti konkretne poslovne izzive. Povezovanje ljudi, procesov, stvari in podatkov znotraj organizacij predstavlja temelj za digitalno poslovanje," je povedal generalni direktor slovenskega Microsofta Robert Trnovec.

Komentarjev 2
  • jakec1575 12:27 05.december 2015.

    odlično so informirani, kje je denar prihodnosti. ni kaj. o tem, da prodajajo podatke NSA pa nic. In to v zdravstvu. res super. ob vseh digitalnih kartonih nobene zasebnosti vec. V tem primeru imam raje lokalnega informatika. Microsoftu ne gre zaupati cisto nic.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:07 05.december 2015.

    Torej nič novega. Microsoft hoče še naprej v vseh teh branžah( vlada, javne institucije, gospodarske družbe, zagonska podjetja, univerze in vlagatelji. ) prodajat licence za svoje Windowse in svojo programsko opremo.Ne razumem zakaj naj bi bila ta novica dobra?