Avto
35 ogledov

Mehanična delavnica, kje vlada in popravlja ženska roka

Delavnica Autohaus Senorita Maria
Mehanične delavnice so v domeni moških. Teorija spola gor ali dol. V Nemčiji pa deluje delavnica, ki je zgolj v domeni žensk.

Senõrita Maria je ime mehanične delavnice, ki deluje v Brandenburgu. Na zunaj se od običajne delavnice ne razlikuje. Ni torej kakšnega parkirišča z ogromnimi parkirnimi mesti ali roza nadstreška. Tudi čakalnica je čisto običajna. 

Edina razlika na začetku je bila, da so bile v njej zaposlene le ženske, tako za sprejemnim pultom kot tudi v mehaničnih pajacih. 

Jennifer Dambeck je imela že od malih nog veselje do dela v delavnici, s čimer jo je okužil njen oče. Želela si je delati v njej, razdirati in popravljati avte, a je bila v klasični "moški delavnici" omejena zgolj na kuhanje kave za šefa in administrativna dela, opisuje svoje frustrirajoče začetke. 

Zato je vzniknila ideja, da bi vzpostavila lastno delavnico, v kateri bi imele glavno besedo ženske in bi bila tudi namenjena ženskim lastnicam avtov, poroča Motor Talk. Saj vemo, kako gre ponavadi razgovor med moškim mehanikom in žensko stranko ... To nezaupanje med spoloma naj bi v njeni delavnici presegli.

S stranko brez abstraktnih fraz

In res, pred šestimi leti je na obrobju Berlina nastala Senõrita Maria. Ime je povezano z znamko Seat, za katero so punce posebej specializirane in imajo tudi uradno zastopstvo. Na začetku so pomagale tudi bogate izkušnje njenega očeta. Notranje stene so bile v roza barvi, posebno pozornost so namenjali komunikaciji s stranko (seveda moških sprva ni bilo med njimi), pri čemer je bila prepovedana uporaba žargona mehanikov. 

Tudi zaposlene pa so morale iti skozi številna nova poglavja pridobivanja izkušenj v tem moškem poklicu. Težave so nastajale zaradi porodniških dopustov, prav tako je potrebnega veliko prilagajanja moških partnerjev, ko je potrebno poskrbeti za otroke, pravi Dambeckova. 

Posel pa se je počasi širil, strank je bilo vedno več in danes je Senõrita Maria že zelo uveljavljena avtohiša, ki je razširila predstavništvo še na znamko Škoda. Prav tako Senõrita Maria ni več izključno ženskam namenjena delavnica, nenazadnje so notranjost prebarvali v nevtralno belo barvo in zaposlili dodatne tri moške mehanike. Dober glas o drugačnem pristopu se je razširil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • marabunta 12:09 17.januar 2016.

    Ubogi si ti,...... a misliš, da ženske res ne znajo delat poklica, ki naj bi bil "samo moški", marsikateri moški se loti tudi tako imenovanih ženskih poklicev in ga opravlja morda še bolje od žensk....zavrtost in predsodki v glavah so ...prikaži več res preveliki za nekatere

  • Ferluci 08:24 17.januar 2016.

    Ubogi avto...