Slovenija
131 ogledov

Kako varne so lizike z umetnimi barvili

Deklaracija Bralka
Na upravi za varno hrano pravijo, da je uporaba živil z barvili, ki opozarjajo na morebiten škodljiv vpliv na aktivnost in pozornost otrok, varna.

"Ta izdelek je nameščen na polici v višini oči otrok, torej so ciljna skupina prav otroci, ki jim dejansko škoduje," pravi bralec, ki je poslal fotografijo izdelka z opozorilom na deklaraciji. Na njem je zapisano "Vsebuje barvila E 102 in E 129 - lahko škodljivo vplivajo na aktivnost in pozornost otrok".

Opozorilo za šest sintetičnih barvil

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da je opozorilo potrebno v primeru, da je bilo živilu dodano katero izmed šestih sintetičnih (azo) barvil. "Gre za barvila rumene, oranžne ali rdeče barve," pojasnjuje Matjaž Emeršič z UVHVVR.

Barvila pri katerih je treba poleg navedbe E številke ali imena aditiva navesti še opozorilo so: E 102 ali tartrazin, E104 ali kinolinsko rumeno, E110 ali sončno rumeno FCF ali oranžno rumeno S, E122 ali azorubin, karmoizin, E124 ali rdeče 4R, košenil rdeče A in E129 ali alura rdeče AC. "Živila, ki vsebujejo tovrstna barvila, so varna," pravi Emeršič in pojasnjuje, da se uporabljajo za dodajanje ali ohranjanje barve v živilu.

Uporaba barvil je sicer urejena v zakonodaji o aditivih, ki je na ravni EU hramonizirana, kar pomeni, da so pravila za njihovo uporabo v vseh članicah EU enaka. "Zgoraj omenjena barvila so na EU seznamu dovoljenih, za njihovo varnost skrbi Evropska agencija za varno hrano," pojasnjujejo na UVHVR. "Varnost omenjenih barvil je bila s strani EFSA nedavno ponovno preverjena. Od 1. junija 2013 je zakonodaja v zvezi z uporabo teh barvil še strožja."

Opozorilo na osnovi ugotovitev študije

Dodajajo, da zakonodaja o aditivih zahteva, da se v primeru uporabe zgoraj navedenih barvil (sintetičnih oziroma azo barvil) navede omenjeno opozorilo. "To opozorilo daje potrošniku infomacijo o tem, da živilo vsebuje sintetična barvila," pojasnjuje Emeršič. "Je posledica študije Univerze v Southamptonu, ki je pred leti pokazala, da lahko omenjena sintetična (azo) barvila v pijačah povzročajo motnjo pozornosti pri otrocih, zato se je EU odločila za to opozorilo."

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:10 24.junij 2015.

    Men se zdi to opozorilo totalno na mestu. Torej seznanjen si ..če se pa kljub temu odločiš za uživanje tega živila si si pa pač sam kriv. Je to pač kalkulirano tveganje katerega si pripravljen sprejet. In katerega si bil ...prikaži več več kot očitno pripravljen sprejet preden si bil seznanjen z morebitno škodljivostjo.

  • Johnny13a 11:59 24.junij 2015.

    The U.S. Food and Drug Administration has given MSG its generally recognized as safe (GRAS) designation. A popular belief in the Anglosphere holds that large doses of MSG can cause headaches and other feelings of discomfort collectively known as Chinese ...prikaži več Restaurant Syndrome; however, in controlled studies, scientists have been unable to trigger such reactions consistently.[Gov. 2] The European Union classifies it as a food additive permitted in certain foods and subject to quantitative limits. MSG has the HS code 29224220 and the E number E621.[Gov. 3]

  • Johnny13a 11:58 24.junij 2015.

    Monosodium glutamate (MSG, also known as sodium glutamate) is the sodium salt of glutamic acid, one of the most abundant naturally-occurring non-essential amino acids.[Manuf. 1] MSG is found in tomatoes, Parmesan cheese, potatoes, mushrooms, and other vegetables and fruits.[1]<br ...prikaži več />MSG is used in the food industry as a flavor enhancer with an umami taste that intensifies the meaty, savory flavor of food, as naturally occurring glutamate does in foods such as stews and meat soups.[2] This was first prepared by Japanese biochemist Kikunae Ikeda, who was seeking to isolate and duplicate the savory taste of kombu, an edible seaweed used as a base for many Japanese soups. MSG as a flavor enhancer balances, blends and rounds the perception of other tastes.[3][4] It is particularly popular in Korean, Japanese and Chinese cuisine.The U.S. Food and Drug Administration has given MSG its generally recognized as safe (GRAS) designation. A popular belief in the Anglosphere holds t