Kranj
6516 ogledov

Odprto novo zeleno srce Kranja

Odprtje Bleiweisovega parka v Kranju Anže Krže/Mediaspeed
Kranj je dobil največji mestni park, Bleiweisov park.

Bleiweisov park se je po desetletjih zanemarjenosti med zdravstvenimi ustanovami v Kranju in avtobusno postajo ponovno zasvetil in postal središče družabnega in rekreacijskega življenja. Na slavnostnem odprtju so se zbrali občani, predstavniki mestne oblasti in kulturni delavci, ki so skupaj praznovali novo pridobitev. Odprtje je pospremil kulturni program, ki so ga pripravili učenci iz Osnovnih šol Franceta Prešerna, Helene Puhar, Janeza Puharja – Center in Simona Jenka ter najmlajši iz vrtca Janina. Dogodek je odprl Pihalni orkester Mestne občine Kranj. "Zelene površine so zanesljivo rešitev za več težav hkrati, še posebej če gre za večji park," je ob tej priložnosti poudarila dr. Lučka Kajfež Bogataj, kranjska ambasadorka zelenega in trajnostnega okolja.

Odprtje Bleiweisovega parka v Kranju | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Bleiweisov park, ki se razprostira na 7.500 kvadratnih metrih, je poimenovan po znamenitem kranjskem rojaku dr. Janezu Bleiweisu. Park nudi številne možnosti za aktiven oddih, od pešpoti in kolesarskih poti do otroških igral in vadbenih rekvizitov. Mestna občina Kranj (MOK) je v parku poskrbela tudi za novo ozelenitev in zasaditev dreves, kar bo prispevalo k izboljšanju kakovosti zraka in zmanjšanju poletne vročine v mestu.

Celotna investicija v park znaša dobrih 1,1 milijona evrov, od tega je 853.220 evrov sofinanciranih iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN). "Ta park je del naše zavezanosti zelenemu prehodu in trajnostnemu razvoju," je ob odprtju poudaril župan MOK Matjaž Rakovec. "To bo mesto, kjer se bodo srečevali prijatelji, kjer se bodo sprehajale mamice z otroki in kjer se bodo iskrile iskrice mladih zaljubljencev. Ta park bo naš park."

Odprtje Bleiweisovega parka v Kranju | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

V novi park je bil prestavljen tudi spomenik dr. Janeza Bleiweisa, ki je bil prej med Bleiweisovo cesto in Cesto Staneta Žagarja. Nova lokacija spomenika, v bližini Zdravstvenega doma Kranj in Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, nosi tudi simbolni pomen, saj je bil dr. Bleiweis zdravnik in porodničar. "Obiskujmo ga, vzljubimo ga, dajmo mu vsebino," je ob tem zaključila Kajfež Bogataj.

Odprtje Bleiweisovega parka v Kranju | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Bleiweisov park je nova zelena oaza Kranja, ki povezuje zgodovino, naravo in skupnost. Njegova ureditev in vzdrževanje bosta še naprej skrb MOK, ki načrtuje dodatno širitev parka. Mestni svet je namreč že potrdil prerazporeditev proračunskih sredstev za odkup zemljišč in odstranitev dotrajane vile, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj tega osrednjega mestnega parka.

Gradnja novega Bleiweisovega parka v Kranj KRANJ Kranj Zelena luč za odkup propadajočega nekdanjega vrtca za avtobusno postajo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.