Slovenija
11 ogledov

Socialni partnerji od ministrstva želijo simulacije

Dlani starih ljudi Shutterstock
Na današnjem drugem krogu pogajanj o pokojninski reformi so se socialni partnerji dogovorili, da na ministrstvu za delo pripravijo določene simulacije.

"Pripravili bodo simulacije v primeru sprememb pri tistih elementih, ki vplivajo na višino pokojnine," so po sestanku pojasnili v sindikalni konfederaciji Pergam.

"Zdaj se razčiščuje, kaj kdo misli in kaj kakšna številka pomeni, pripravili pa bodo tudi simulacije. Tako bomo vedeli, kaj vse to tudi računsko pomeni," je še dejal predsednik sindikalne konfederacije Pergam Janez Posedi.

Pripravili bodo simulacije za tiste dele, ki vplivajo na višino pokojnine. "To so na primer odmerne stopnje, skratka vse, kar upoštevajo pri izračunu višine pokojnine," je pojasnil. Simulacije bodo po njegovih besedah pokazale, kako morebitna sprememba katerega od teh parametrov vpliva na višino pokojnine.

Do zdaj so po Posedijevih besedah prišli do 40. člena, ki opredeljuje delno pokojnino. Delovna skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, ki je pogajanja začela sredi minulega tedna, bo delo nadaljevala v sredo.

Drugi sindikalisti izjav niso dajali.

Mora doseči cilj

Po prvem sestanku v sredo je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak poudaril, da mora reforma doseči svoj cilj. Z njo po njegovi oceni ni smiselno nadaljevati, če jo zrahljajo v ključnih elementih, torej pri podaljševanju pokojninske dobe in dvigu upokojitvene starosti.

Pragmatičen, a potrebni so popravki

Po pojasnilih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v predlog vstavljenih precej njihovih zahtev, kar kaže na pragmatičnost predloga. Toda potrebni bodo popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti in bi imeli do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo, ter glede tistih, ki so študirali in se po predlogu ne bi mogli upokojiti pred 65. letom starosti, pravijo.

Delodajalci si želijo sprejetja čim prej

Glavni cilj delodajalcev pa je, da se stroški dela ne povečajo. Sicer pa upajo le, da bo reforma sprejeta čim prej.

Komentarjev 3
  • privat 14:51 24.september 2012.

    pokojninska reforma po izračunih pismenih alalitikov sploh ni potrebna...vsekakor če das Eu poslancu 20.ooo jevričev znajo javno opozoriti na problem ki ga sploh ni...oz se ga da premostiti... Naši kriminalci pa tko al tko lažejo...Koliko več stanejo patrije od pokojnin?? ...prikaži več Koliko jih je preveč zaposlenih v ZPIZ-u..brat ,mamica ,bratranc ,sama žlahta ,ki ne vem kaj sploh oni delajo 8 ur..oz kaj delajo 2 uri na dan(učinkovitost)

  • korisnik_7949 09:24 24.september 2012.

    Vaš komentar smo zaradi neprimernosti odstranili. Uredništvo Žurnal24

  • dragec 08:37 24.september 2012.

    Če smo zavrnili Pahorjev predlog, zavrnimo tudi Vizjakov. Glavna nevarnost (nam upokojencem) prihaja iz KD in Modrega zavarovanja. UPOKOJENCI, ALI SE ZAVEDATE, DA VAM BODO POKOJNINE ŠE NIŽJE?