Slovenija
36 ogledov

"Kaos zaradi kolesarjev. Kaznujte jih!"

Kolesar Copenhagenize Index
Policija je letos kolesarjem izdala 3.272 plačilnih nalogov in za 207 kolesarjev podala obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

"Zadnje čase opažam vse večji kaos in vse več nevarnih situacij v povezavi s kolesarji, predvsem v večjih mestih," piše uporabnik portala Predlagam.vladi.si, ki predlaga poostren nadzor kolesarjev s strani policije, podobno kot potekajo že utečene akcije meritve hitrosti po vsej državi. 

Predlagatelja moti vožnja kolesarjev po napačni strani ceste, vožnja po cesti, kljub kolesarski stezi ob cesti, vožnja skozi rdečo luč pri zavijanju, odsotnost nakazovanja smeri z roko, vožnja v alkoholiziranem stanju, vožnja čez prehod za pešce, prehitra vožnja med pešci, vožnja brez rok, s telefonom ali vrečko v roki, vožnja vštric ali po središču cestišča in neupoštevanje enosmerne ceste. 

"Vse to so stvari, ki jih gledamo vsakodnevno, a jih za razliko od avtomobilistov, ki jih nadzirajo z radarji in alkotesti, ne sankcionira nihče," se huduje predlagatelj. 

Letos zabeležili 3. 481 kršitev

Na ministrstvu za notranje zadeve odgovarjajo, da je nadzor prometa ena temeljnih in pomembnih nalog policije in da jo izvaja vsakodnevno. Predlagatelju pritrjujejo, da nadzor vpliva na prometno varnost, a da je to le del ukrepov za izboljšanje varnosti in dvig prometne kulture. 

Dodajajo, da je policija v okviru obdobnega načrta za leti 2015 - 2016 izvedla poostrene nadzore tudi za kolesarje, pri čemer je ta nadzor predvsem v mestih in večjih krajih najbolj intenziven. 
Od začetka leta do konca avgusta so zabeležili 3.481 kršitev, v katerih so bili udeleženi kolesarji. "Izdanih je bilo 3.272 plačilnih nalogov, za 207 kolesarjev pa so podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče," pojasnjujejo na ministrstvu.

Poudarjajo, da poleg nadzorov nad kolesarji policisti organizirajo in sodelujejo tudi pri različnih preventivnih aktivnostih, tudi v povezavami z osnovnimi šolami. 

Komentarjev 25
  • kapibara 11:11 15.oktober 2015.

    Tudi pijani pešec je udeleženec v prometu.. če še ne veš..

  • mph 18:39 14.oktober 2015.

    Samo kazni pomagajo pri vzgoji. Žal. Izvedel od strica že vsaj pred 40 leti, ko se je pri nas (da o Italijanih, katerim so enaki še samo Puležani) zgražal ... pri vsakem prekršku je štel marke takratne, ... in ugotovil, ...prikaži več če bi v Nemčiji tako vozili, bi v enem tednu pokuril celo plačo. In v Nemčiji in drugje je disciplina začela ravno - s kaznimi. Nekatere se seveda prime lepa beseda, ... večine žal ne.

  • mph 18:37 14.oktober 2015.

    @skippy, potem pa bi se kolesarji pobijali med sabo, vsi skupaj pa pešce, te odvečne smeti na pešpoteh. :-)