Slovenija
40 ogledov

To se dogaja, ko pošljete e-mail

Mednarodne internetne povezave TeleGeography
Ko pošljete elektronsko sporočilo ali odprete internetno stran, podatki potujejo tudi pod vodo. Kabli v mreži so tako dolgi, da bi z njimi lahko 22-krat obkrožili svet.

Vsakič, ko odprete internetno stran ali pošljete elektronsko pošto, podatki potujejo po mreži kablov, ki so razpredeni po celem svetu. Zahvaljujoč animiranemu zemljevidu internetnih kablov, lahko vidite poti, po katerih potujejo podatki - povedano po domače, kako "živi" internet. 

Prvi kabel nemenjen telegrafu

Prvi prekooceanski kabel je bil postavljen leta 1850 in je povezoval Novo Fundlandijo in Irsko, prenašal pa je telegrafske signale. Sčasoma se je mreža povečala in danes je pod vodo 890.000 kilometrov kablov, kar je toliko, da bi z njimi lahko 22-krat obkrožili svet.

Kabli so postavljeni tudi pod vodo, najglobje na višini 7600 metrov pod površino morja. V premeru merijo manj kot 7,6 centimetrov, v vsakem od njih so optična vlakna. Takšni kabli prenašajo 99 odstotkov mednarodnega internetnega prometa. 

Postavljanje enega kabla preko oceana traja nekaj emsecev, stane pa več sto milijonov dolarjev, piše Bussines Insider.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.