Strokovnjake z Rutgers University je zanimalo, po kolikšnem času je hrana na tleh okužena, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Ponekod še vedno velja prepričanje, da je hrana varna pred bakterijami, če jo poberemo po petih sekundah odkar nam je padla na tla. Za okužbo je sodeč po raziskavi potrebnega precej manj časa.
Bolj okužena vlažna hrana
Strokovnjaki so opravili raziskavo na štirih različnih površinah, na jeklu, keramiki, lesu in preprogi. Površine so bile okužene z bakterijo, ki je podobna salmoneli, na površino pa so vrgli lubenico, kruh, kruh z maslom in mehke bombone. Živila so pustili v stiku s površino eno sekundo, pet sekund, 30 sekund in 300 sekund.
Schaffner pojasnjuje, da je okuženost z bakterijami v resnici povezana s stopnjo vlažnosti hrane. “Bolj mokra kot je hrana, večje je tveganje za okužbo,” pravi. Ugotovili so še, da je bilo možnosti za okužbo manj na preprogi, kot pa na jeklu ali keramiki. Les se je izkazal za zelo spremenljiv glede na zunanje pogoje.