Slovenija
25 ogledov

"Imeli so kovinsko lopatko, mi imamo plastično"

slovenija 31.03.2014, Boris Stefanec, Izjava za medije novega predsednika Komisi Anže Petkovšek
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je kritičen do novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Smo v relativno veliki zagati," je povedal na novinarski konferenci. "Do poletja s tem zakonom ni bilo velikega problema. Odločitve, ki jih je sprejemala komisija, so bile potrjene tudi na sodišču. Od lanskega leta naprej so začele zadeve padati. Kar naenkrat se je stališče vrhovnega sodišča bistveno spremenilo. Vrhovno sodišče pravi, da postopek pred komisijo ni zakonit."

Dodaja, da želijo doseči, da bo postopek pred komisijo v zakonu zapisan tako, da bo zakonit in bo prestal vsako kontrolo visokega in ustavnega sodišča. "A predlog je tak, da nam tega ne omogoča," je poudaril Štefanec. "Osnutek nam jemlje nekatera pooblastila. Zakon se spreminja tako, da bo boj korupcije ostal le na načelni ravni." 

Prejšnji senat je po besedah Štefaneca odstopil, ker je smatral, da takratni okviri ne dopuščajo boja zoper korupcijo, kot bi si želeli. "Govorili so, da imajo lopatko, s katero ne morejo skopati tunela, na koncu katerega je luč," je dejal Štefanec. "Dopolnjujem, da so oni takrat imeli kovinsko lopatko, mi pa bomo dobil plastično, tako kot se sedaj predlaga."

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nove pristojnosti KPK

Ministrstvo za pravosodje je predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v javno obravnavo poslalo sredi novembra. Ob predstavitvi je pravosodni minister Goran Klemenčič dejal, da prinaša novela nekatere pomembne spremembe na področju omejevanja korupcije, nasprotja interesov, lobiranja in nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev.

Ker se je v preteklosti večkrat postavilo vprašanje pristojnosti KPK, novela po besedah ministra jasno razmejuje med tem, kje se začne in konča delo KPK ter kje se začne in konča delo organov odkrivanja in pregona. 

Z delom komisije zadovoljen

Štefanec sicer delo KPK ocenjuje kot pozitivno, kar po njegovih besedah potrjuje tudi število prijav, ki je v letu 2016 obrnilo trend iz padajočega v rastočega. "V letu 206 beležimo 1157 prijav, medtem ko jih je bilo v letu pred tem 1083."

Prav tako velik je bil po besedah Štefaneca trend na področju prekrškovne dejavnosti. "Za razliko od leta 2015, ko smo obravnali 133 prekrškov, smo jih letos 375 prekrškov, 65 zadev je bilo zaključenih in izrekli so za 39. 800 evrov glob."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.