Slovenija
8 ogledov

Ponoči lahko narastejo hudourniki in reke

vreme ljubljana Bralka
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Po državi so se razbesnele nevihte, ki so s seboj nosile točo, veter je odkrival strehe, voda zalivala kleti. Noč ne bo mirna.

Prek naših krajev se pomika hladna fronta in pričakovati je, da bo ponoči na območju Slovenije padla večja količina padavin. Zato lahko hitro in močno porastejo manjše reke in hudourniki. Na agenciji za okolje opozarjajo predvsem na vodotoke s povirjem v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah, na Pohorju, Kozjaku in tudi drugod v severovzhodni Sloveniji, ki lahko porastejo in poplavijo na območju pogostih poplav. Manjša razlivanja so možna tudi drugod po državi. 

Ob povečanem dotoku iz sosednje Avstrije bo narasla tudi reka Drava. V noči na četrtek in v četrtek so ob njeni strugi možna manjša razlivanja. V četrtek lahko močneje poraste tudi reka Mura.

Padala toča v velikosti oreha

Tekom popoldneva so se nad posameznimi deli države razbesnele nevihte, ki so lokalno povzročile precej nevšečnosti. Po poročanju portala neurje.si je v okolici Celja in Beltincev padala toča. V Celju naj bi bila v velikosti oreha.  

Gasilci so v več krajih morali odstranjevati podrta drevesa. V Mežici so s protipoplavnimi vrečami zaščitili večstanovanjski objekt, ki ga je ogrožala voda in lokalno cesto zaprli za promet. Voda zaliva tudi stavbe v Vuzenici in na Muti.

Na področju Lendave in Ljutomera je okoli 19.30 brez električne energije ostalo približno 3000 odjemalcev. Napako so po dveh urah delavci Elektro Maribor odpravili. 

Veter je bil neprizanesljiv tudi do streh dveh osnovnih šol. Močan veter je odkril streho osnovne šole v Turnišču in osnovne šole v Dobrovniku.

V Komendi je veter odkrival strehe hiš, voda je zalivala kleti. Sunek močnega vetra je prevrnil tovorno vozilo na cesti med Mengšem in Mostami.

Voda je zalivala kleti tudi na območju Radelj ob Dravi, kjer sta zemeljska plazova zasula cesto Radlje – prelaz Radelj pri naselju Spodnja Orlica. Zaradi neurja z močnim dežjem se je sprožil tudi manjši zemeljski plaz v naselju Žubejevo v občini Kamnik. 

Iz Ljubljane in Domžal so poročali o udaru strel v hišo. V obeh primerih je prišlo do poškodb ostrešja. 

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi podrtega drevja na avstrijski strani zaprt prelaz Korensko sedlo, na italijanski strani pa je zaradi plazu zaprt prelaz Predel.

 

Rdeče opozorilo, napovedana debelejša toča

Na Arsu so za današnje popoldne napovedali krajevne padavine z nevihtami, ki bodo postopno zajele vso državo in se nadaljevale tudi ponoči. Na portalu neurje.si so za območje celotne Slovenije izdali rdečo opozorilo. Kot so opozorili, bi lahko ponekod padala debelejša toča. Ob tem so opozarjali tudi na možne hitre poraste hudourniških vodotokov. Oranžni hidrološki alarm je razpisan za Štajersko.

Kaj lahko pričakujete jutri in ali je smiselno imeti pri sebi kakšen tanjši dolg rokav, lahko preberete v članku Opozorila pred debelejšo točo. Po razburljivi sredi in hladnejšem četrtku lahko pričakujemo mirnejši konec tedna. 

 

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.