Slovenija
25 ogledov

Gumb "všečkaj" krši zasebnost

Facebook Profimedias
Nemško sodišče je danes odločilo, da oglaševalske spletne strani s tem, ko Facebooku s stiskom gumba "všečkaj" na svoji spletni strani posredujejo podatke uporabnikov, ne da bi ti v to privolili, kršijo nemško in evropsko zakonodajo o zasebnosti. Razsodba bi lahko imela posledice za številna nemška podjetja.

Organizacija za svetovanje potrošnikom v nemški zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija je tožila dve spletni oglaševalski strani, ki naj bi z uporabo gumba "všečkaj" na svoji spletni strani brez privolitve potrošnika posredovale podatke Facebooku.

Sodišče v Düsseldorfu je odločilo, da bodo morala podjetja v prihodnje obvestiti potrošnike na svojih spletnih straneh, da bodo lahko z označitvijo gumba "všečkaj" njihovi IP naslovi posredovani Facebooku.

Nihče ne ve, kaj s temi podatki počnejo

"Nihče ne ve, kaj Facebook naredi s temu podatki," je povedala odvetnica urada za varstvo potrošnikov Sabine Petri.

Sporna je funkcija gumba z majhnim simbolom stisnjene pesti z vzdignjenim palcem, ki ga podjetje lahko namesti na svojo spletno stran in nima povezave s prav takšnim gumbom "všečkaj" na družabnem omrežju Facebook, ki pomeni izražanje zanimanja za vsebino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.