Magazin > Bizarno
125 ogledov

Gola bajsika za 33,6 milijona dolarjev

Gola bajsika je dosegla ceno kar 3,6 milijona dolarjev. Žurnal24 main
Britanski slikar Lucian Freud je s sliko speče gole ženske obsega Rubensovih lepotic postavil nov rekord. Postala je najdražja slika živečega slikarja.

Posebnost slike z nedomiselnim in neerotičnim, a zanimivim naslovom Benefits Supervisor Sleeping, je v tem, da je speča gola bajsika, ki bi navdušila še slikarja baročnih bajsik Rubensa, naslikana v naravni velikosti. To, kar bo v živo gledal lastnik, je masivna speča dama z masivnimi dojkama, trebuhom in stegni. 85-letni Lucian Freud je sliko končal leta 1995, ko je bila točno to, kar pove naslov: nadzornica v uradu za iskanje dela.

Na sliki je Velika Sue
Zanjo je na dražbi londonske dražbene hiše Christie’s v New Yorku anonimni lastnik odštel 33,6 milijona dolarjev, s čimer je Freud posekal dosedanji rekord še živečega slikarja za več kot deset milijonov dolarjev; dosedanjega je imel Jeff Koons s sliko Hanging Heart (Obešeno srce), ki so jo lani novembra prodali za 23,5 milijona dolarjev. Freudov rekord je nekaj posebnega tudi zato, ker so to sliko prvič prodajali na dražbi. Pozirala in na kavču spala je danes 51-letna Angležinja Sue Tilley, ki ji pravijo tudi Big Sue, kar ne pomeni ravno Velike Sue, pač pa Debela Sue.

Gola moč slikarjeva realizma
Dražbena hiša Christie's je sliko opisala kot "smel in mogočen primer gole moči Freudovega realizma". Freud si je vsekakor vzel veliko časa, da je naslikal Debelo Sue, ki jo je spoznal v nočnem klubu v Sohu v Londonu, saj mu je pozirala nič manj kot štiri leta. Ne vsak dan, ampak dvakrat do trikrat na teden jo je imel golo na kavču. Plačeval ji je približno tri funte na uro. Sue, ki še vedno dela v istem centru za iskanje dela, pravi, da ji laska to, da je njeno telo slikarju prineslo tako veliko denarja.

 

Kdo je Lucian Freud?


Lucian Freud (1922- ) je britanski slikar. Pravnuk Sigmunda Freuda je bil rojen v Nemčiji, v London pa je prišel s svojimi starši leta 1931. Leta 1951 je prejel ugledno nagrado na festivalu v Berlinu in takrat si je tudi zgradil zavidljiv sloves. Portreti in akti so njegove posebnosti. Največkrat ga ocenjujejo za predstavnika realizma.

S slikarjem se je dobro imela
"Moje telo je vredno veliko denarja, čeprav sem sama zanj dobila zelo malo: od 20 do 30 funtov za osemurno poziranje, kar je na koncu zneslo približno tri funte na uro," pravi Sue. Zaradi golote je bila v zadregi samo prvič in drugič, potem pa se je je navadila. Polega tega pravi, da sta se s slikarjem dobro imela, karkoli že to pomeni. To, kar ji je "čudno", pa je, da je lahko slika vredna tako veliko denarja.

To ni prva Freudova slika, ki so jo drago prodali. Lani novembra je bila njegova slika Ib and Her Husband iz leta 1992 prodana za 19,3 milijona dolarjev. V Britaniji so ga nedavno razglasili za najboljšega slikarja vseh časov.

Feminist in ljubitelj mladih in golih
Edinstveni večkrat ločeni ženskar Freud, ki rad slika gole ženske, posebej slavne, ima rad ženske, posebej mlade, in že veliko desetletij ima mlade ljubice. Zadnje odmevno razmerje z mlado žensko, komaj 27-letno novinarko Emily Bearn, je začel pri 78 letih. Razšla sta se po treh letih. Njegove gole ženske na slikah so kritiki ocenjevali zelo različno, saj so napisali, da je "okrutni sovražnik žensk", a tudi, da izraža "intimno občudovanje žensk". Sam zase pravi, da je "feminist".

Goli je naslikal tudi Kate in Jerry
Svoje slike rad dolgo slika, od šest do dvanajst mesecev. Veliko Sue je slikal štiri leta, ker je pač moral veliko naslikati. Za razliko od obilne Sue so precej manjšo sliko noseče manekenke Kate Moss z naslovom Naked Portrait (Goli portret), ki jo je upodobil leta 2002, leta 2005 prodali za "samo" 7,29 milijona dolarjev. Dodatni zanimivosti: Kate se mu je sama ponudila kot model, sliko pa je končal, dan preden je rodila. Golo je naslikal tudi manekenko Jerry Hall.

Če ste pomislili na onega drugega Freuda, Sigmunda Freuda, ja, Lucian je pravnuk znamenitega psihiatra. Njegovi starši so se v Britanijo preselili, ko je imel deset let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.