Slovenija
22815 ogledov

"Bolje bi bilo, da bi bila oba z ženo na minimalcu ..."

Komentarjev 18
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Plavi-mil 09:41 26.februar 2024.

    Prepozno, se je že nateplo pol Balkana v Slovenijo.

  • PasjaProcesija 07:31 26.februar 2024.

    Gospod iz obravnavanega primera se lahko za določeno obdobje še vedno odloči za t.i. klasični s.p., po ureditvi državljanstva pa vrne v njemu predvidoma ugodnejši "normirani" način. Razumem pa, da je primer prikazan za ponazoritev nekaterih birokratskih nesmislov. Tema je ...prikaži več zanimiva, ker več manjših, prihodkovno primerljivih evropskih držav ponuja izredna državljanstva za premožne tujce (glede na njihove prihodke in/ali finančne vložke znotraj države). Mi se za to verjetno ne bomo nikoli odločili.

    • expost 07:45 26.februar 2024.

      Ogromno normirancev je v bistvu prekarcev, ki jih podjetja 'najamejo' za projektno delo. Sicer pa se tudi jaz strinjam, @PasjaProcesija, s to rešitvijo, samo očitno ta gospod nima takšne narave dela, da bi si lahko v svoje poslovne knjige tlačil ...prikaži več različne stroške kot to počnejo tudi v 'klasičnih' privat firmah in toliko časa telovadijo z 'davčno optimizacijo', da na koncu plačajo manj kot en normiranec.

    • PasjaProcesija 08:03 26.februar 2024.

      Normiran način je mišljen kot ugodnost, če se nekomu izplača. V večini panog imajo ti ljudje še vedno možnost drugih oblik zaposlitve, panogo lahko tudi menjajo. V opisanem primeru bi se gospod verjetno odločil za drugo obliko, če bi vnaprej ...prikaži več vedel za zaplet. Lahko ustvari dodatne stroške. Za pisarniško delo pridejo v poštev računalniki (mimogrede, ne povedati Stojmenovi Duh, da se zamortizirajo v dveh letih), programi itd., v gradbeništvu, proizvodnji in podobnem pa nakup orodja, surovin itd.

    • expost 08:12 26.februar 2024.

      @PasjaProcesija, se strinjam, a računalniki sodijo v osnovna sredstva, ki ne predstavljajo stroška (nakupa); upošteva se le amortizacija. Če gospod dela v storitveni dejavnosti, si težko napumpa stroške. Poleg tega je veliko prekarcev na normiranih s.p.: 2.000EUR (za prejemnika fakture) ...prikaži več pomeni znesek bruto-bruto plače, ki je v praksi enako vredna kot 1.160EUR neto plače, s tem da prejemnik računa ne nosi tveganj za bolniško, dopuste, regrese.

    • PasjaProcesija 08:37 26.februar 2024.

      Glede na prihodke ne gre za prekarca in ima drugo možnost. V njegovem primeru sta kratkoročno smiselna klasičen obračun prispevkov ali pa redna zaposlitev. Delo pri ženi? ;) Glede na verjetnost najbrž govorimo o gradbeništvu ali sorodnem, čeprav bi lahko ...prikaži več bili tudi jezikovni tečaji, joga itd. V ne-storitvenem sektorju lahko kupuje delovna sredstva (gradbeni material) in jih prodaja naročniku. V storitvenem sektorju lahko nekam (ženi?) nakaže dobropis ("fiktivno" storitev), ki mu ga nato vrnejo.

    • expost 09:06 26.februar 2024.

      @PasjaProcesija, če že - glede na to, da mu je ostalo neto (torej po plačilu prispevkov in dohodnine) okoli 1.000EUR na mesec, je povsem možno sklepati, da je prekarec. Minimalna plača je 902EUR neto + prevoz/prehrana. Glede ostalega se pa ...prikaži več (načeloma) strinjam.

  • miho 07:48 26.februar 2024.

    Treba je upoštevati, da je s.p. bolj rizičen kot stalna služba v podjetju in je zato potreben večji dohodek, da se ustvari rezerva, ravno zaradi možnosti, da v določenem obdobju ne bo dobička. Rezervacije za tveganja pa so odhodki tudi ...prikaži več pri gospodarskih družbah... Zato mora biti dohodek toliko višji kot, če je oseba zaposlena za določen ali nedoločen čas za minimalno plačo (ker minimalna plača bo vsaj redno pritekala na račun, dohodki s.p. pa niso tako predvidljivi.

    • expost 08:00 26.februar 2024.

      @Miho, s tem se pa ne morem strinjati. Pravne osebe, ki vodijo poslovne knjige po dejanskih odhodkih, svoje poslovanje zelo dobro (vsaj večinoma) davčno optimizirajo in ni torej nič presenetljivega, če ima s.p. (z do 50.000EUR in poslovne knjige vodi ...prikaži več po dejanskih odhodkih) nižjo davčno osnovo kot normiranec.

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 08:33 26.februar 2024.

    pravilno!

  • expost 07:38 26.februar 2024.

    Če bi imel možak več kot 4.167 EUR prihodkov na mesec, ne more biti več normiranec. In ta zgodba spet kaže, da smo normirani s.p. v diskriminiranem položaju. Pri tem je treba še dodati, da s.p. itak nimamo plačanega dopusta, ...prikaži več bolniške odsotnosti, regresov, božičnic, da ne moremo uveljavljati vstopnega DDV in da živimo od tistega, kar ustvarimo. Poleg tega da nas banke in glede na to zgodbo tudi država obravnavajo slabše kot nekoga, ki je na socialni.

    • Jernej65 12:03 26.februar 2024.

      Normiranec je lahko do 100000 evrov letnega prometa. Če v tekočem letu preseže 100000 evrov, naslednje leto več ne more biti normiranec. Le obdavčitev nad 50000 je večja.

    • expost 12:27 26.februar 2024.

      @Jernej, govorim o povsem navadnem normirancu z 80% normiranimi dohodki in mejo 50.000EUR. Tisti nad 50.000 EUR (pa do 100.000EUR) imajo normirane odhodke na 40% (za vrednost nad 50.000EUR) in postanejo še DDV zavezanci. Kakšen smisel ima potem biti normiranec ...prikaži več nad 50.000EUR, se odloči vsak zase in glede na dejavnost.

  • Naklonsky 12:58 26.februar 2024.

    Seveda ni imela dobička…zakaj? Zaradi dela na črno!

  • Jernej65 12:01 26.februar 2024.

    In kaj je tu spornega. Pogoji so točno določeni. Če je vedel, da ima več dobička, bi lahko vodil računovodstvo in ne da je normiranec. Lahko bi umetno prikazal večji dobiček. Kalkulacija se mu pač ni izšla. Zopet neko jamranje ...prikaži več zaradi svojih napak.

  • atamama 15:18 26.februar 2024.

    Kako biti v naši lepi Sloveniji neobdavčen do 54.000-tako je, štiriinpetdese jurjev??? Zbirajte staro železo (ali pa ukradite odpadne kovine) jih prodajte Dinosu in boste enakovredni zbiratel odpadnih kvin tistim na Dolenjskem in Posavju.... Pa še jamrat ne bo treba ...prikaži več ali ste normiranec ali ne. Pa še Policistu boste lahko zabrusili nekaznovano kakšno nazaj... Nisem verjel, preverjeno na Dinosu prejšnji četrtek.

  • kapibara 15:04 26.februar 2024.

    Šjiptarji se že dobo+ odlično znajdejo (imajo celi aparat zadaj) da sem privlečejo vso, tudi daljno žlahto, obesijona račun SLO socile.. oni pa dlej na zahod delat.. Tukajšnje socialke se pa na jug pošiljajo..

  • Pierre 11:32 26.februar 2024.

    Imamo BOLNO državno upravo, na državljanstvo gleda kot na nek ''Božji dar z nebes'' gre pa v resnici le za dodelitev papirjev (potnega lista in osebne izkaznice) NIČ DRUGEGA

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.