Zdravje > Aktualno
332 ogledov

Flakka se pojavlja tudi v Sloveniji

Flakka, nova sintetična droga youtobe
Nova sintetična droga se pojavlja tudi v Sloveniji. Leta 2014 je bila zabeležena tudi zastrupitev.

Nedavno smo poročali o pojavu nove sintetične droge Flakka, ki povzroča paranojo in psihoze. Strokovnjakki ocenjujejo, da gre za eno najnevarnejši drog.

En moški je gol tekel po ulici in poskušal posiliti drevo, nato pa policiji razložil, da je bog Thor. Neki drugi pa je brez oblačil hodil po prometni cesti, prepričan, da ga zasleduje trop nemških ovčarjev. Policija v Fort Lauderdalu pa je zabeležila dva vloma v policijsko postajo. Oba nepridiprava, eden se je nasadil na ograjo, sta možem v modrem pozneje razložila, da sta se na postajo zatekla, ker naj bi ju zasledovali.

nagec | Avtor: Profimedias Profimedias

Šokantne posnetke početja ljudi, ki so pod vplivom te droge, smo zbrali v članku Poglejte, kaj iz človeka naredi nova droga Flakka.

Tudi v Sloveniji

Na  DrogArtu pravijo, da večje porabe te droge v Sloveniji ni, je pa študija med študenti na Univerzi v Ljubljani je pokazala, da so študentje poznajo to drogo in da so jo že uporabljali. "V vzorcih s terena, ki smo jih pridobili preko mreže zgodnjega odkrivanja drog in analizirali v nacionalnem forenzičnem laboratoriju smo v Sloveniji tudi odkrili to substanco. Torej lahko trdimo, da obstaja v Sloveniji. O urgentnih sprejemih ali hospitalizaciji pa še nimamo podatka," je sporočil strokovnjak za droge na NIJZ Milan Krek.

Leta 2014 tudi zastrupitev

Po podatkih zbranih v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, pa se je ta snov v Sloveniji do zdaj pojavila: enkrat v letu 2013, dvakrat v letu 2014, enkrat v letu 2015 in enkrat v letu 2016. V letu 2014 je bila zabeležena ena zastrupitev s to snovjo, so sporočili z Nacinalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • smoki 16:55 17.maj 2016.

    Tega nikol ne bom razumela zakaj bi nekdo hotu bit pod paranojo in psihozo????? zakaj??

  • Majazmaja 09:04 17.maj 2016.

    Edino zdravilo za narkomane in pijandure je program Golega otoka. Kruto, ampak realno. Kakšen metadon?! Tam okoli ZD Metelkova je o.b.u.p.n.o!!! Zadeti metadonovci, igle, fehtanje!

  • Miller 08:47 17.maj 2016.

    ah mi smo nagi tekali naokrog tudi že po navadnem rumu :)