Svet
34 ogledov

Facebook uvaja gumb "Ni mi všeč"

facebook, dislike, ni mi vpeč Profimedias
Po letih upiranja tej možnosti, je prvi mož imperija Facebook sporočil, da so tik pred tem, da v omrežju začnejo testirati gumb "Dislike" oziroma "Ni mi všeč".

"Ljudje so nas spraševali o tej možnosti več let, samo meni je to reklo več sto ljudi in danes je prav poseben dan, ker lahko potrdim, da delamo na tem in smo zelo blizu dnevu, ko bomo zadevo dali na test v omrežje," je v enem od govorov povedal prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg.

Emily Vacher, ki pri Facebooku skrbi za varnost omrežja, je za Sky News povedala, da nov gumb nikakor ni namenjen spodbujanju nestrpnežev, ki jih je na internetu vse več: "Tega prav gotovo nočemo. Želimo si, da bi bil Facebook mesto, kjer se ljudje počutijo varne in dobrodošle, kjer lahko delijo različne informacije s svojimi prijatelji. Pravzaprav bi "Ni mi všeč" gumb lahko pomenil, da imajo uporabniki več empatije."

Mark Zuckerberg | Avtor: EPA EPA

Gumb "Všeč mi je" ni primeren za slabe novice

Uporabniki Facebooka že dlje časa opozarjajo, da "Všeč mi je" gumb s palcem navzgor ni primeren za slabe novice.

"Če s prijatelji delite nekaj žalostnega," priznava 31-letni Zuckerber, "potem res ni primerno, da kliknete gumb "Več mi je". Ljudem moramo dati na izbiro več možnosti."

Pri tem je poudaril, da je gum presenetljivo težko razviti. "Ne želimo si, da bi Facebook postal form, kjer bi se štelo koliko ljudem je določena objava všeč in kolikim ni."

Več let se je omrežje otepalo takega gumba, saj so se vodilni v družbi bali, da bi prinesel več negativnih kot pozitivnih lastnosti.

Od maja 2013 pri Facebooku zabeležili 4,5 milijarde klikov na gumb "Všeč mi je".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4