Svet
45 ogledov

"Evro je mrtev"

Evro Reuters
Območje evra je trenutno v kaosu, saj evro ni več funkcionalen in red bo spet vzpostavljen le tako, da bodo države članice, ki so v težavah, spet uvedle svojo valuto.

"Evro je že mrtev. Nič več ne izpolnjuje večine kriterijev za aktivno obliko denarja," pojasnjuje nagrajeni avtor, komentator in ustanovitelj Strategy Economic Matthew Lynn v svoji raziskavi.

"Zombijevska valuta"

Politiki evroobmočja iščejo rešitev krize. Grški premier Antonis Samaras v pogovorih s šefom evroskupine in luksemburškim premierjem Jean-Claude Juncker poskuša pridobiti Grčiji več časa za izpolnitev pogojev, pod katerimi je letos dobila še 130 milijard evrov pomoči. Lynn je prepričan, piše cnbc.com, da je vsak napredek evropskih politikov nepomemben, saj se je evro že spremenil v "zombijevsko valuto". Pravi, da države ne morejo več uporabljati enotne valute za uvoz, kar pomeni, da evro vse manj deluje kot denar.

"Trgovci z nafto nočejo več dobavljati strankam v Grčiji. Zakaj ne? V šestih mesecih, ko zapade plačilo, morda ne bodo plačani v valuti, v kateri so sklenili dogovor, ampak v drugi, vredni veliko manj," pravi Lynn.

Opustitev evra rešitev za članice v krizi

Lynn tudi opozarja, da se je na trgu z evrom tok trgovine ustavil, naložbe so preložene, proizvodnja se je zmanjšala in brezposelnost je začela naraščati. Članicam bi moralo biti dovoljeno zapustiti evro, je prepričan, saj bi bilo njihovo okrevanje potem hitrejše. "Katerakoli valuta, ki funkcionira, čeprav je njena vrednost manjša in ne uživa veliko spoštovanja na valutnih trgih, je veliko boljša kot to, da država valute sploh nima," zatrjuje.

Ko šibkejše članice zapustijo območje evra, meni Lynn, se bodo njihovi delniški trgi izboljšali. Po njegovem je pravo vprašanje, kdaj bi morali vlagatelji začeti znova kupovati evropske delnice.

Komentarjev 20
  • stalker 23:35 27.avgust 2012.

    Edini rešitelj jeHITLER 2, ein folk, ein rajh, eine sprache und ein geld -Deutsche MARK!!!!

  • furer 16:06 25.avgust 2012.

    DEUTSCHES RAISCH MARK

  • zic 08:39 25.avgust 2012.

    KAJ SMO SPLOH RINL IZ SKUPNE DRŽAVE, KER NAMJE TISOČKRAT SLABŠE!? SAMO PAR POSAMEZNIKOV SI JE NAGREBLO BOGASTVO IN UNIČILO DRŽAVO.