E-Life
5952 ogledov

Ko že misliš, da ti je zmanjkalo presežnikov, dobiš v roke to ...

Huawei P60 Pro
1/21
D. J.
Že na prvi pogled daje Huawei P60 Pro vtis paradnega telefona, ko ga vzameš v roke in pogledaš od blizu, so premium lastnosti še bolj očitne. Ko se lotiš fotografiranja, ostaneš brez besed.

Na voljo je v črni in rokoko biserni barvi. Sploh ta izstopa. Pri proizvodnji s posebnim postopkom nanašanja prahu na ohišje dosežejo, da hrbtni del spominja na barvo biserov. Značilnost, ki jo pri Huaweiu posebej poudarjajo, saj je vsak telefon unikaten, vzorci se namreč ne ponavljajo. Lastnost, pomembna predvsem za tiste, ki želijo izstopati.

Huawei P60 Pro | Avtor: D. J. D. J.
Zaslon ščiti še ena inovacija iz Huaweia – steklo kunlun, za katerega trdijo, da je desetkrat trdnejše kot običajno steklo. Stranice, ki ločujejo hrbtišče od zaslona – ta je zaobljen na vseh štirih straneh – so kovinske.

Telefon tehta natanko 200 g, po standardu IP68 je odporen na prah in vlago, pri Huaweiu pravijo, da ga brez pomislekov pol ure lahko uporabljate v vodi do 1,5 metra globoko. Dimenzije: 161 mm x 75,5 mm x 8,3 mm.

Na zgornjem levem delu hrbtnega dela je nameščen modul s kamerami, ki je malce izbočen iz ohišja, je pa tudi modul s kamerami biserno bele barve.

Huawei P60 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Strojna oprema in baterija

Procesor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Spomin: 8 GB RAM, 256 prostora za shranjevanje
Baterija: 4815 mAh, 88 W hitro polnjenje

Huawei P60 Pro poganja osem jedrni procesor Snapdragon 8+ Gen 1, ki ga lahko najdete tudi v nekaterih konkurenčnih paradnih telefonih. S to razliko, da ima konkurenca nameščeno različico, ki omogoča 5G telefonijo. A dejstvo je, da je 5G infrastruktura zelo omejena, zato kupci telefona ne boste praktično nič prikrajšani. Pri nas je P60 Pro na voljo z 8 GB spomina in 256 GB prostora za shranjevanje.

Da naprava deluje skrbi baterija s kapaciteto 4815 mAh, ki deluje povsem solidno. Test kamere je, na primer, trajal praktično ves dan, pa smo porabili le tretjino kapacitete. V škatli je priložen tudi 88 W hitri polnilec z USB-C kablom, lahko pa nanj priključite tudi kabel s klasičnim USB priključkom.

Zaslon, kot pritiče paradnemu modelu

6,67 palčen LTPO OLED
2700 x 1220 pik
1-120 Hz frekvenca osveževanja

Zaslon je ena od tistih karakteristik telefona, ki izstopa. Kot omenjeno, so vse štiri stranice zaobljene, stranski malce bolj kot zgornja in spodnja. Morda bodo prav zaradi te lastnosti imeli tisti, ki nimajo elegantnih prstov, malce težav pri tipkanju. Zdi se namreč, da tipke na robu niso tako odzivne, kot ostale.

Huawei P60 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Barve so živahne in bogate, polne 'življenja'. Frekvenca osveževanja od 1 Hz do 120 Hz se prilagaja razmeram in pripomore k izvrstni izkušnji. Na voljo je kopica nastavitev zaslona, v izboru 'Vivid' bodo denimo barve še bolj živahne, bolj pop, če želite. Mi smo ga uporabljali v 'Normal' načinu, ki se nam je zdel najbolj uporaben.

Najvišja resolucija naprave je 2700 x 1220, lahko pa v nastavitvah izbirate med nizko, visoko in pametno. Zadnja, pri kateri P60 Pro samodejno prilagaja resolucijo, da varčuje z baterijo, je bila tudi naša izbira.

Enako lahko izbirate tudi frekvenco osveževanja, na voljo so namreč dinamična, visoka in standardna nastavitev. Standardna, ki je omejena pri 60 Hz, je za vsakodnevno uporabo povsem dovolj, višje frekvence pridejo do izraza predvsem pri igranju igric.

Modul s kamerami je vrhunski

  • Kamere na hrbtni strani

Glavna, 48 MP, f/1.4 do f/4.0
Ultra širokokotna, 13 MP, f/2.2
Telefoto, 48 MP, f/2.1

  • Kamera na sprednji strani

13 MP, f/2.4

 | Avtor: D. J. D. J.
 | Avtor: D. J. D. J.
Prav značilnosti kamere so tiste, zaradi katerih zadnji Huaweiev telefon posebej izstopa. S kamerami na hrbtni strani je mogoče posneti izjemno dobre fotografije. Tako dobre, da se človek vpraša, ali je sploh še smisel ločeno kupovati fotoaparat.

Foto modul sicer ni povsem revolucionaren, podobnega smo videli pri lanskem modelu Mate 50 Pro, a ga je kitajska multinacionalka izpopolnila praktično do zadnje podrobnosti, da je postal ne le paradni konj Huaweia, pač pa tudi izdelek, po katerem se morajo zgledovati tekmeci.

Glavna zvezda osrednje kamere pri P60 Pro je RYYB senzor (in ne RGB, kot je običaj pri večini konkurenčnih naprav), ima optično stabilizacijo, obenem pa lahko fizično upravljate odprtost zaslonke od f/1,4 do f/4,0. Zakaj je koristna možnost upravljanja s fizično zaslonko? Ker lahko z njo določamo, kako zamegljeno ozadje želimo imeti, ko fotografiramo določen predmet.

 | Avtor: D. J. D. J.

 | Avtor: D. J. D. J.
Podobne značilnosti, z izjemo fiksne zaslonke pri f/2,1, ima periskopska kamera s 3,5-kratno povečavo. Modul na hrbtni strani dopolnjuje še ultra širokokotna kamera z zaslonko f/2,2. Tudi kamera na sprednji strani zajema zelo širok kot.

Izpostaviti gre periskopsko telefoto kamero, ki je – tako kot osrednja – zasnovana tako, da zajame veliko več svetlobe, kot kamere tekmecev, kar nato nadgradi še RYYB senzor, navdušeni smo bili tudi nad hitrim fokusiranjem.

Strojna oprema pa je šele začetek. Huaweievi Xmage algoritmi poskrbijo, da ob fotografijah, ki jih posnamejo kamere, kar malce osupnete.

P60 Pro blesti pri dnevni fotografiji ne glede na to, katero kamero uporabljate. Detajli so prav neverjetni. Za ponazoritev si poglejte nekaj fotografij iz spodnje galerije. Šuma je, v nasprotju z običajno pojavnostjo pri fotografijah, posnetih s pametnimi telefoni, zelo malo. Barve so ostre in obenem ravno prav naravne.

1/4
D. J.

Tudi v popolni temi se P60 Pro izkaže bolje kot konkurenca, osrednja kamera tukaj res pokaže vse svoje zmožnosti. V praktično trdi temi, z le eno ulično svetilko, zajame detajle, ki jih niti s prostim očesom ni videti. Pa še en namig. Ste kdaj poskusili ob dnevni svetlobi posneti fotografijo v nočnem načinu? Poskusite, ne bo vam žal!

1/5
D. J.

Pod črto: Nič čudnega, da je P60 Pro, ko gre za lastnosti kamer, prejel najvišjo oceno v zgodovini lestvice uglednega Dxomark.

Še nekaj besed za tiste, ki veliko snemate video posnetke. P60 Pro podpira 4K z do 60 slikami na sekundo pri glavni in telefoto kameri, posnetke s širokokotno pa zajema s 30 slikami na sekundo. Pri snemanju v načinu HDR se resolucija zniža na 1080 pik in 30 slik na sekundo. Video stabilizacija je impresivna, tako zelo, da bo amatersko oko težko ločilo posnetek, narejen s telefonom, od tistega, ki ga je zajela namenska video kamera.

Zdaj pa tisto ...

Večina se vas najbrž spomni, da je bil Huawei pred štirimi leti po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov v samem svetovnem vrhu, s svojimi bliskovitim poslovnim napredkom in inovacijami mu je za nekaj trenutkov celo uspelo prehiteti Apple in Samsung. Tudi v Sloveniji je kitajska multinacionalka dosegala zavidljive uspehe.

Lahko bi celo rekli, da je Huawei z marsikatero svojo inovacijo poskrbel, da tudi tekmeci niso zaspali pri razvoju naprav. Nekaj časa se je torej zdelo, da je zanje meja le nebo, nato pa so udarile Združene države, ki so s sankcijami med drugim preprečile, da bi Huawei na svoje telefone nameščal Googlov operacijski sistem in njegove aplikacije. Reakcija uporabnikov je bila pričakovana – prodaja se je praktično ustavila. Pričakovali bi, da bodo Kitajci pomahali z belo zastavo, a v nasprotju z vsako poslovno logiko vztrajajo z razvojem pametnih telefonov.

Huawei P60 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Posledice udarca, ki so ga Kitajcem zadale Združene države, se še vedno poznajo. Tudi na P60 Pro ni Googlovega Play Stora in nobene od ostalih aplikacij ameriškega giganta. Nekateri lahko sicer živijo brez, drugi ne, je pa težko reči, da je AppGallery enakovreden nadomestek Googlovi trgovini. Drži pa, da se število aplikacij, ki jih ponuja, zelo hitro povečuje.

Je pa treba kitajski multinacionalki priznati vsaj to, da se je znebila nepotrebnih oglasov, ki so smetili lanske modele. Izkušnja z EMUI 13.1, ki sicer temelji na Androidu, je veliko bolj uporabniku prijazna, kot pri starejših različicah.  

Pod črto lahko zapišemo, da je P60 Pro telefon, ki bo veliko večino uporabnikov, tudi najbolj zahtevnih, pustil brez besed. Brez obotavljanja lahko rečemo, da smo bili mi nad nekaterimi njegovimi lastnostmi, posebej je treba izpostaviti fotografijo, zelo navdušeni.

Če ste fotografski zanesenjak, četudi le amaterski, in ste malce pripravljeni stisniti zobe, ko gre za prilagoditev uporabniške izkušnje na napravo brez Googlovih aplikacij, je to telefon, ki ga morate vzeti v ožji izbor. Cena sicer pritiče paradnemu modelu, hkrati pa ni tako božjastno visoka kot nekateri modeli konkurenčnih znamk. Huawei P60 Pro lahko na policah slovenskih trgovin najdete za 1.199 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.