Slovenija
89 ogledov

Ena pol manjša kot druga, staneta pa enako

Voda Jana zurnal24.si
Četrtlitrska in pollitrska plastenka voda staneta enako.

Četrt litra vode Jana v Mercatorju stane enako kot pol litra iste vode, nas je opozoril bralec. 

Spletna trgovina Mercator | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


V spletni trgovini je bila cena res enaka: 36 centov za četrt litra in 36 centov, v trgovini pa smo manjšo kupili za vsega dva centa manj kot veliko. 

Spletna trgovina Mercator | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V Jani na naša vprašanja, ali je med vodama in plastenkama kakšna razlika, niso odgovorili, prav tako ne, ali je enaka tudi njihova veleprodajna cena. 

Manjša se manj prodaja, zato je manj konkurence in cena višja

V Mercatorju so pojasnili, da je "zaradi delovanja trga tudi pri na prvi pogled primerljivih izdelkih njihov tržni položaj različen. Četrtlitrska plastenka vode se prodaja bistveno manj od pollitrske in ta spet manj od vode v 1,5-litrski plastenki. Manj, ko se nek izdelek prodaja, višja je njegova cena in obratno - bolj ko je nek izdelek prodajan, večja je konkurenca, nižja je cena," so pojasnili v Mercatorju. 

Radenska | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Podobno smo zasledili tudi v Sparu, kjer 0,75-litrska plastenka Radenske stane 55 centov, 1,5 litrska pa stane le štiri cente več. V manjši embalaži tako liter Radenske stane 73 centov, v večji skoraj pol manj, le 39 centov. 

Na enako ceno plastenk nas je opozoril bralec, potem ko smo poročali, da je v večjem paketu tun Rio mare pločevinka dražja, ne cenejša.

dezurni@zurnal24.si

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Sporočite nam!

Komentarjev 6
  • sintesi 06:16 17.avgust 2015.

    kakšne bedarije pišete...isto je v oštarijah, pivo 0.33 je za kkšen cent cenejši od 0.5, sploh pa kdo pa potrebuje 0.25 vode, mislim da samo Jana pakira tako majhno količino vode

  • jakec1575 19:58 16.avgust 2015.

    w*w.economist.com/news/economic-and-financial-indicators/21632569-price-making-plastic-bottle

  • jakec1575 19:58 16.avgust 2015.

    cena plastične steklenice v eu je 3,7 centa v dolarjih. Dokler ne bomo imeli sistema povratne plastenke, je to cena brez povečanega vpliva na okolje. Še pri popolni reciklazi je nekaj procentov zaradi porabe energije v osnovne sestavine. Ker ko ...prikaži večo se plastika zmesa, gre lahko samo se za sekundarne izdelke, ala lopate itd. Zato bi nujno morali nehati uporabljati plastiko. Ker je to lazna reckilaza. Poraba goriva pri novih pogonskih sistemih pa odtehta uporabo stekla in drugih reciklaznih embalaz. konoplja, papir.