Svet
7 ogledov

Dolački: Da bi to naredil po 28 letih policijskega staža

Željko Dolački Pixsell
"Da bi to naredil po 28 letih policijskega staža," je pred preiskovalno sodnico izjavil Željko Dolački in ob tem mu je po poročanju Jutarnjega lista zadrhtela čeljust.

Dolački je osumljen, da je na sedežu kriminalistične policije insceniral rop in ukradel 280 tisoč evrov in dva kilograma zlata. 

Dolačkega, ki je bil vodja službe za organiziran kriminal na zagrebški policijski upravi, so sicer suspendirali takoj po ropu. Preiskovalna sodnica je odredila, da bo 30 dni preživel v preiskovalnem zaporu, saj bi lahko vplival na priče. Zaslišati jih nameravajo trideset. 

Ukradenih je bilo 286.060 evrov, sto švicarskih frankov, 300 juanov in 2,04 kilograma zlata. Neuradno naj bi bile serijske številke bankovcev popisane in eden naj bi se pojavil pri plačevanju, ki bi ga lahko povezali s suspendiranim policistom. 

Željko Dolački | Avtor: Pixsell Pixsell
To so dokazi, ki jih imajo proti policijskemu šefu

Čeprav o zlatu in denarju ni sledu, preiskovalci menijo, da imajo tri trdne dokaze proti Dolačkemu. Prvi je, da je imel le on ključ težkega kovinskega sefa, v katerem je bilo shranjeno zlato in denar. Drugi kronski dokaz je izvedensko pričanje, da so v blagajno vdrli z žago za kovino, ki naj bijo Dolačkli kupil v Bauhausu, preiskovalci so se dokopali do računa. Dolački trdi, da je v Bauhausu kupoval dvakrat, svetilko in škarje za živo mejo, a da nima računov. 

"Vlomilev" je vlamljal v odprt sef

Ključni argument pa je ugotovitev preiskovalcev, da je bil sef, ko se je vdiralo vanj, že odprt, domnevni vlomilec je tako vdiral v odklenjen sef. 

Dolački je pristal na detektor laži in trdi, da ga testiranje prestal, a policisti ocenjujejo, da je reagiral na kritična vprašanja. 

Johanna Mikl-Leitner, Ranko Ostojić, hrvaški minister za notranje zadeve | Avtor: EPA EPA
Kartel ima motiv, da policijo spravi na napačno sled

Prejšnji minister za notranje zadeve Ranko Ostojić pa je v Dnevniku Nove TV dejal, da je povsem možno, da je mafija vlom izvedla tako, da je policijo namerno spravila na napačno sled. 

"Ekipa, ki jo je vodil Dolački, je razkrinkala primer pranja denarja v vrednosti skoraj sto milijonov evrov. To so močni motivi narko kartela iz Južne Amerike, ampak motiv ni, da bi zločin podtaknili Dolačkemu, ampak da na napačno sled spravijo policijo," je dejal Ostojič. 

"Vse to gre po načelu, kjer je dim, je ogenj, ampak trenutno je le veliko dima, vprašanje, ali je tudi ogenj. Nikoli nisem komentiral preiskav, zato se bom tudi zdaj vzdržal," je še povedal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • malonaokoli 10:26 26.april 2016.

    nerodna zadova, če je tole vse res...in kot vemo, so vlomilci večji eksperti kot načrtovalci ključavnic...kje pa piše da ima načelnik vse ključe vedno pri sebi že 28 let ?

  • draman 10:27 24.april 2016.

    Jap,pa še res je.Na žalost smo po moje najbolj skorumpirana podkupljena država v Evropi.

  • nergač 10:16 24.april 2016.

    Amaterji. Za tale drobiž toliko besed.Naj pridejo v Slovenijo, tukaj gredo milijarde brez da bi kdo odprl preiskavo.