Svet
15 ogledov

Banke v Grčiji spet odprte, omejitve ostajajo

Banke v Grčiji EPA
Danes so se po treh tedni zopet odprle grške banke, ki so bile doslej zaradi likvidnostnih težav zaprte. Večina omejitev ostaja.

Omejitve, ki so do zdaj veljale za Grke, tudi po odprtju bank ostajajo, a namesto 60 evrov dnevno bo po novem veljala tedenska omejitev 420 evrov, kar pomeni le, da Grki ne bodo več prisiljeni v vsakodnevno čakanje pred bankomati.

Banke v Grčiji  | Avtor: EPA EPA
Prav tako so še vedno omejene transakcije v tujino, Grki pa čakajo tudi višje cene, saj je v skladu z dogovorom z kreditodajalci grška vlada zvišala davek na dodano vrednost. Dajatev na blago in dobrine bo po novem namesto 13 odstotkov znašala 23. 

Poleg višjega davka na dodano vrednost, pa se je morala Grčija v zameno za nov program pomoči zavezati, da bo v prvem nizu ukrepov še razširila davčno osnovo za povečanje prihodka, sprejela pokojninsko reformo ter spoštovala evropska denarna, fiskalna in makroekonomska pravila.

V drugem paketu pa Grčijo čakajo še reforma trga dela, nadaljevanje s privatizacijo in okrepitev finančnega sektorja. Vzpostaviti pa bo morala tudi 50 milijardni privatizacijski sklad, katerega izkupiček bo namenjen dokapitalizaciji bank, zmanjšanju dolga in vlaganju v grško gospodarstvo.

V zameno nova posojila za Grčijo ...

Grčija pa bi v zameno prejela posojilo stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) v višini 86 milijard za dodatno poplačilo dolgov in dokapitalizacijo bank, začasno posojilo za poplačilo dolgov Evropskemu denarnemu skladu in Mednarodnemu denarnemu skladu (skupaj jima Grčija dolguje 6,25 milijarde evrov) in 35 milijard za spodbudo rasti in gospodarstva. 

"Dogovor", ki mu je kot zadnja prikimala še Nemčija, pa v Grčiji ne prinaša upanja v uspeh. Premier Aleksis Cipras je dogovor označil kot slab, njegov nekdanji finančni minister Janis Varufakis pa je za BBC dejal, da so reforme obsojene na propad. "Aleksis Cipras je v nekem trenutku spoznal, da vladi merijo s pištolo v glavo. Izbirali smo lahko med usmrtitvijo in kapitulacijo. On je kot optimalno možnost izbral kapitulacijo in morda se z njim ne strinjam, kar sem povedal tudi s svojim odstopom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.