Vizita za živali > Novice
64 ogledov

Azijski kozliček: Članice Unije nad nevarnega škodljivca lesnatih rastlin

Azijski kozliček Profimedias
Evropska komisija je sprejala nove ukrepe, da bi preprečili prisotnost nevarnega hrošča v Evropi. Ličinke lahko iz Daljnega vzhoda pripotujejov lesu, lesenih paleta ter celo znotraj dreves in bonsajev.

Les in rastline s poreklom iz tretjih držav, kjer je znano, da je nevarni kitajski kozliček navzoč, bodo na mejah Evropske unije tako pregledali. V zadnjih letih so v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Veliki Britaniji, Italiji in na Nizozemskem namreč odkrili več izbruhov nevarnega hrošča v okolici skladišč uvoznikov granita in drugih kamnitih materialov iz Kitajske. Nevarnega škodljivec pa je pripotoval z lesenim pakirnim materialom.

Čeprav škodljivca zaenkrat v Sloveniji še niso zaznali, pa Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da je treba ob sumu na navzočnost azijskega kozlička takoj obvestiti lokalnega fitosanitarnega inšpektorja ali službo za varstvo rastlin. Pravočasno odkritje izbruha je namreč ključno za njegovo nadaljnjo razširitev.

Izkoreninjenje azijskega kozlička pa je težavno, saj je napadena drevesa težko odkriti. Ponavadi so odkrita šele takrat, ko se je napad že razširil v okolico. V Sloveniji ukrepe za odkrivanje hrošča, ki drevesa oslabi in posuši, izvajajo že od leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.