Slovenija
30 ogledov

Ameriški ambasador: Slovenija pri boju zoper rekrutiranje Islamske države ne sme mirovati

Hartley Anže Petkovšek
Ameriški ambasador Brent R. Hartley je v današnjem nagovoru tudi Slovenijo opozoril, da mora tudi sama paziti na odhode borcev v Irak in Sirijo.

"Tudi Slovenija pri boju zoper rekrutiranje Islamske države in financiranju ne sme mirovat," je v današnjem nagovoru opomnil ameriški veleposlanik Brent R. Hartley, ki obe točki vidi kot ključni za boj proti terorizmu. Države pa bi morale zato povečati sodelovanje obveščevalnih služb, poostriti protiteroristično zakonodajo, zavrniti ekstremna sporočila in pozornost posvetiti mladim, da ne bi postali žrtve novačenja skrajnežev.

Ameriški veleposlanik je na srečanju Slovenskega društva za mednarodne odnose med drugim ocenil, da je le v Siriji trenutno 30.000 tujih borcev, od tega 5.000 iz Evrope. Ob tem je opomnil  na medijska poročanja, da so na bojišču tudi Slovenci: "In Slovenija mora biti pripravljena - skupaj z zavezniki EU - da to grožnjo obvlada."

Hartley je ob tem pozornost posvetil napačnemu prepričanju, da gre za boj krščanstva proti islamu oziroma zahoda proti vzhodu. " Velika večina žrtev nasilnega ekstremizma je muslimanov. Njihove pravice morajo biti zaščitene. To pa pomeni tudi tisoče beguncev, ki so zapustili konflikt v Siriji in Iraku."

Komentarjev 8
  • dragec 15:16 16.december 2015.

    JJ,aliti Jašar Jašari je musliman

  • h3o 14:36 16.december 2015.

    tovariši pa taki

  • gornik 09:12 16.december 2015.

    Tiho, Cmerar razmišlja.