Slovenija
641 ogledov

500 evrov kazni, če med postopkom stopite iz avtomobila

Policist ustavlja promet Žurnal24 main
"Roža, ki sem jo kupila na tržnici, bi me skoraj stala 620 evrov," pravi Katja Štingl, ki ne pozna določbe zakona, da je med policijskim postopkom prepovedano izstopiti iz avta.

"Gospodična, takole. Najprej vam povem, da je 500 evrov globe, ker ste stopili iz vozila. Če vas ustavi policija, morate počakati v vozilu," s temi besedami je danes prometni policist pozdravil novinarko in blogerko Katjo Štingl, ko je parkirala pred domačo hišo.

Ostalo le pri opozorilu

"Niti opazila nisem, da je za mano policist," pravi Štinglova, ki se je pripeljala s tržnice v neposredni bližini. Policist, ki je peljal za njo s prižganimi lučmi, je opazil, da ni uporabila varnostnega pasu. "Kar naenkrat je bil za mano na dvorišču," razlaga. 

Policist je novinarki izrekel globo zaradi neuporabe varnostnega pasu v višini 120 evrov, zaradi izstopa iz vozila v času izvajanja uradnega postopka pa je policist izrekel opozorilo. "Malo je manjkalo pa bi me, roža po katero sem šla na tržnico, stala 620 evrov."

avto, roža | Avtor: K. Š. K. Š.

500 evrov in pet kazenskih točk

Zakon o pravilih cestnega prometa v delu, ki se nanaša na dolžnost upoštevanja pravil v 27. členu določa, da voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila v času izvajanja uradnega postopka, dokler jim pooblaščena uradna oseba tega ne dovoli.

Sprejeti zakon ni imel kazenske določbe za to kršitev, a je bila z naknadnimi spremembami določena globa 80 evrov. 

 Pred tem je bila edina kazenska določba za izstop med postopkom v 101. členu. V 3. točki 3. odstavka 101 je dodatno določeno, da mora voznik, ki mu za njim vozeče policijsko vozilo da znak z modro svetilko in kratek znak s sireno "postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila, dokler jim policist tega ne dovoli". Predvidena globa za voznika, ki se tega ne drži, je 500 eurov in pet kazenskih točk. Ta določba je v zakonu ostala, a jo najbrž policisti izrečejo le tistim, ki na njihov znak ne ustavijo, velja pa samo za primere, ko policist avtomobil med vožnjo za njim ustavi s sireno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 74
  • Avatar gujdek
    gujdek 19:28 21.april 2017.

    JT, kot žrtev policije s podobnimi izkušnjami te podpiram.

  • Avatar gujdek
    gujdek 19:26 21.april 2017.

    Te kot žrtev s podobnimi izkušnjami podpiram.

  • Matjaz Kampic 16:07 21.april 2017.

    Spet kakšen naduvan policist. Ko sem zadnjič napisal na postu na FB, da sem se pripel zarad morebitne zasede in ne lastne varnosti pri 30km/h me je en kvazi policist napadel, da zaradi takih kretenov, kot sem jaz ne upa ...prikaži več pustit svoje otroke v Kranj, ker bi jih lahko povozil medtem, ko si med vožnjo pripenjam pas. Očitno sklepa po sebi, ker nima osnovnih motoričnih sposobnosti in multitaskinga. Jaz pa sem postal zaradi domnevnega prepoznega pripenjanja potencialni morilec njegovih otrok. In potem tak bolnik opravlja službo policista, kateremu zakon daje besedo presoje dogodka, brez ugovora !!