Zdravje
25739 ogledov

Država nekaterim plačuje, da ostanejo vitki

lekarna Saša Despot
Ne le na beli recept, nekateri zdravniki zdravilo za hujšanje predpisujejo tudi na stroške ZZZS, so ugotovili v nadzoru.

O zdravilu Ozempic, ki z učinkovino semaglutid pripomore k hitrejšemu izgubljanju kilogramov, je bilo prelitega že veliko črnila.

Nekateri so do njegove uporabe v namene hujšanja skeptični; spet drugi menijo, da gre pri pritožbah zgolj za predsodke glede debelosti. Zaradi množičnega navala na zdravilo naj bi menda brez njega ostali tisti, katerim je Ozempic prvotno namenjen – sladkorni bolniki.

Ne samo laično, deljeno je tudi strokovno mnenje. Na zdravniški zbornici denimo uporabo Ozempica za hujšanje podpirajo le v določenih primerih, medtem ko nekateri zdravniki, specializirani za zdravljenje debelosti, opažajo, da je učinkovina bolnikom zelo v pomoč. Nekateri zdravniki Ozempic predpisujejo celo sami sebi.

In kaj sploh je Ozempic?

Gre za zdravilo proizvajalca Novo Nordisk, ki je na slovenskem trgu dobavljivo v obliki injekcije, s katero si bolnik enkrat na teden sam vbrizga odmerek v podkožje. Namenjeno je sladkornim bolnikom, a se je izkazalo, da je semaglutid tudi zelo učinkovit pomočnik pri hujšanju.

Novo Nordisk je sicer predstavil tri zdravila s to učinkovino – Ozempic, Wegovy in Rybelsus. Zdravilo Wegovy je namenjeno prav tistim, ki se skušajo znebiti odvečnih kilogramov, a ker na slovenskem trgu še ni dobavljivo, ljudje posegajo po Ozempicu, ki je odobren za diabetike.

Povpraševanje je večje od zmogljivosti proizvodnje

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP) redno spremlja prisotnost zdravil na slovenskem trgu in njihovo porabo. Potrdili so nam, da Nova Nordisk res ne zmore zagotoviti zadostnih količin zdravil za zagotovitev potreb svetovnega trga.

Zato na JAZMP obveščajo o pričakovanih pomanjkanjih zdravila Ozempic (zadnje tovrstno obvestilo so izdali oktobra lani), hkrati pa predpisovalce s tem pozivajo k dodatnem razmisleku pri uvajanju zdravila Ozempic novim bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2 in k omejevanju predpisovanja zdravila za obvladovanje telesne mase.

Ozempic | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadržali so trženje zdravila Wegovy

Skupaj z Evropsko agencijo za zdravila si prizadevajo za povečevanje proizvodnih zmogljivosti učinkovine in aplikatorjev za zdravili Wegovy in Ozempic ter za optimiziranje sinteznega procesa proizvodnje učinkovine in peroralne farmacevtske obliko zdravila Rybelsus.

Preseneča pa, da so se v dogovorih z Evropsko agencijo za zdravila in nacionalnimi pristojnimi organi, kot je JAZMP, odločili zadržati začetek trženja že prej omenjenega zdravila Wegovy, ki je odobreno za obvladovanje telesne mase.

Zakaj? "Zdravilo Wegovy zaradi naštetega še nekaj časa ne bo na voljo na slovenskem trgu, izkušnje redkih trgov, kjer je zdravilo na voljo (Danska, Norveška, Nemčija), pa kažejo, da njegova prisotnost ne rešuje težav z dostopnostjo zdravila Ozempic," so nam odgovorili na JAZMP.

Dodali so, da se količine zdravila Ozempic, ki pridejo na slovenski trg, sicer stalno povečujejo – raven povečanja v lanskem letu je bila med večjimi (55 %), a kljub temu ni v celoti zadostila potrebam trga.

Zaradi pomanjkanja samo eno pakiranje namesto treh

"Zdravilo Ozempic se redno dobavlja na slovenski trg, a občasno res prihaja do motenj, tako da pacienti dobijo samo eno pakiranje namesto treh. Pomanjkanja, v smislu da zdravilo ne bi bilo na voljo dlje časa, nismo zaznali," nam je povedal podpredsednik Zveze diabetikov dr. Samo Fakin.

Fakin ocenjuje, da se na beli recept, torej v namene hujšanja, predpiše okoli 20 odstotkov zdravila Ozempic.

Koliko Ozempic stane državo?

Zdravilo Ozempic se sicer predpisuje v breme ZZZS od leta 2019 dalje.

Primeren je za dva tipa bolnikov:

  • Za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2 ob maksimalnih odmerkih dvotirne peroralne terapije, ki imajo indeks telesne mase enak ali višji od 30 kg/m2; le, če je prišlo do znižanja glikiranega hemoglobina za več kot eno odstotno točko v 6 mesecih po uvedbi zdravljenja.
  • Za bolnike, ki jim je potrebno zdravljenje z inzulinom odložiti zaradi narave poklicnega dela.

Število izdanih pakiranj pa se je v zadnjih letih močno povečalo. Leta 2020 je bilo recimo na t. i. zeleni recept izdanih nekaj čez 20 tisoč pakiranj Ozempica, lani pa že kar 90 tisoč.

Če leta 2020 ZZZS za to zdravilo ni zapravil niti dveh milijonov evrov, je končna vsota lani dosegla že skoraj šest milijonov evrov.


Kršitve pri predpisovanju na zeleni recept

So pa na ZZZS v okviru nadzorov na področju zdravil odkrili nekaj nepravilnosti, zaradi katerih so zavrnili predpis tega zdravila pri posameznih bolnikih, ki niso izpolnjevali omejitve predpisovanja na zeleni recept. "V takih primerih ZZZS skladno z vladno uredbo uveljavlja povračilo škode. Obseg nepravilnosti ni velik, posebej ločeno pa tega ne spremljamo," so pojasnili za naš medij.

Ali je za vzpostavitev nadzora nujna prijava domnevnih nepravilnosti? "ZZZS izvaja reden in sistematičen nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev, in sicer tudi na področju zdravil, bodisi na podlagi prijav bodisi na podlagi lastnih analiz in pobud. Nadzor se izvede z nadzornimi zdravniki ali nadzornimi farmacevti ZZZS, ki obiščejo tudi izvajalca in vpogledajo tudi v medicinsko dokumentacijo," so dodali.

Vprašanje pa je, koliko kršitev ZZZS ne odkrije, saj je, kot pišejo v poročilu za letu 2023, "področje nadzora izjemno obsežno in vsebinsko zahtevno, zaradi česar so potrebe po nadzorih velike, možnosti ZZZS pa omejene s številom nadzornikov".

Sankcije za kršitelje

Je pa vlada z uredbo, ki jo je sprejela 16. februarja letos, ZZZS omogočila sankcioniranje kršiteljev.

Zaradi neustrezno predpisanih zdravil so na ZZZS od takrat že uvedli pet prekrškovnih postopkov, od tega so v treh izrekli globe v višini 4.200 evrov zoper dve pravni osebi, 1.050 evrov zoper dve odgovorni osebi ter 800 evrov zoper zasebnika s koncesijo (samostojnega podjetnika).


240. člen (prekrški izvajalca zdravstvene dejavnosti): Z globo od 200 do 10.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki v zvezi z opravljanjem zdravstvene dejavnosti zavarovanim osebam ne nudi standardne storitve in standardnih materialov, opredeljenih v pravilih, ki urejajo obvezno zdravstveno zavarovanje, in drugih predpisih s področja zdravstvenega zavarovanja (prvi odstavek 120. člena).


nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 21
  • jakec1575 08:50 28.april 2024.

    to da zdravniki zase in za svojo sirso druzino zlorabljajo sistem z zelenimi recepti je znano ze 30 let. poznam pa primere pacientov, ki do z fokazano bolaznijo morali se enkrat dokazovati bolezen, da se jih usmilijo. pa tista fora, ...prikaži več, v enem obisku vam ne morem predpisati 2 ali 3 zdravil. res je da eni pacienti igrajo zrtve, anpak sistem je v hurcu. veselim se ai kontrolorja zdravnika in pacientov, cimprej

  • T.D. 12:18 27.april 2024.

    Po komentarjih sodeč, lahko iz prve roke povem, da tut slučajno zdravniki ne predpisujejo kar vsakemu, ki bi želel shujšat to zdravilo. Seveda, se dogajajo kršitve, za to naj bodo izvajalci primerno kaznovani. Jaz sem prejela Ozempic na beli recept ...prikaži več ( torej ga plačam v celoti ) ker je moje telo podivjalo, sem v predmenopavzi, kile so šle samo gor, maščobe okoli trebuha se je nabralo v tolikšni meri, da je bilo moje zdravje ogroženo. Nobena dieta, noben šport ni pomagal. Ves čas sem bila lačna.

  • Grof 09:15 27.april 2024.

    Urška Klakočar, preberi si, kaj pomeni orgazem pri ženski srednjih let, d a boš bolj zdravo živela in se ne boš razganjala v parlamentu, pa veliko ljubezni, …..