Šport > Kolesarstvo
4801 ogledov

Bivši slovenski kolesar 19 let držal rekord, nato je prišel Pogačar

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar z izjemno predstavo popravil dosežek nekdanjega slovenskega asa.

Tadej Pogačar je v kraljevski etapi Gira ostale kolesarje, ki se borijo za visoka mesta v skupni razvrstitvi, napadel na predzadnjem vzponu na Passo di Foscagno (dolžina 15,1 kilometra, povprečni naklon 6,3 odstotka). Nihče mu ni uspel sladiti, nekaj časa je to poizkušal Daniel Martinez, a se je tudi on hitro vdal v usodo.

Pogačar je v zadnjih 14 kilometrtih nato polovil vse ubežnike, dva kilometra pred ciljem je švignil še mimo do takrat vodilnega Naira Quintane in se zanesljivo odpeljal k svoji četrti etapni zmagi na dirki po Italiji.

Pri tem je tokratni nosilec rožnate majice podrl rekord, ki ga je 19 let držal njegov rojak. Leta 2005 je namreč Tadej Valjavec klanec na Passo di Foscagno premagal v 40 minutah in pol, tokrat je bil kapetan ekipe UAE Team Emirates hitrejši za kar 4:40.

Za vzpon je potreboval le 35 minut in 50 sekund, njegova povprečna hitrost je bila 25,28 km/h.

Več kot dve minuti hitreje od nekdanjega Valjavčevega rekorda so sicer kolesarili tudi ostali kolesarji v 'Pogačarjevi skupini', ki pa so nato ob koncu vzpona po Pogijevem napadu izgubili stik s Slovencem. Med ubežniki je Quintana za omenjeni vzpon potreboval 38:30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • dare326 09:45 20.maj 2024.

    Enzgg4 Pogi nikogar ne bo presegel. Vsak najboljši je to v svojem času in ne absolutno. Spreminja se vse, od optimizacije treninga in pripomočkov do prehrane, materialov, pravil, financ do dopinga v preteklosti. Neprimerljivo. Pogi je unikat in treba ga ...prikaži več je častiti. Italijanom se meša, če ga mi ne bomo častili, ga bodo oni posvojili.

  • Enzgg4 09:28 20.maj 2024.

    Pogi je izjemen. Če bo tako nadaljeval, dobil še SP in Tour, morda še kaj, bo kmalu presegel največjega vseh časov. S tem, da ima komaj 25 let.

Sorodne novice