Slovenija
7336 ogledov

Zaradi smrti Mance Košir lista politične stranke pod vprašajem

Manca Košir Youtube
Zakonodaja takega primera ne predvideva, prav tako ne obstaja precedenčni primer, po katerem bi se lahko ravnali.

Državna volilna komisija (DVK) bo jutri opravila razpravo glede glede vložene liste kandidatov stranke Vesna. Na listi zelene stranke je namreč tudi novinarka in publicistka, promotorka branja, dostojnega staranja, prostovoljka Hospica Manca Košir, ki je prejšnji teden umrla. 

Zakonodaja takšnega primera ne predvideva

Usoda kandidatne liste zelene stranke Vesna, ki je na čelo postavila nekdanjega kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, je zaradi smrti Mance Košir še neznana. Stranka je kandidatno listo vložila 22. aprila. "VESNA - zelena stranka je s strani DVK prejela odločbo o potrditvi kandidatne liste. Odločbo smo prejeli pred smrtjo naše drage članice in kandidatke dr. Mance Košir. O novih okoliščinah smo takoj seznanili DVK in trenutno čakamo na njihova navodila oz. odločitev. Zakonodaja takega primera ne predvideva in prav tako ne obstaja precedenčni primer, po katerem bi se lahko ravnali," pojasnjujejo v stranki. 

Glede na zadnjo anketo Mediane, narejeno konec aprila, bi se Vesna na evropskih volitvah uvrstila na tretje mesto in se s 7,1 odstotka podpore izenačila z NSi ter prehitela parlamentarno SD, ki ji kaže na 5,7-odstotno podporo.

Manca Košir | Avtor: Mankica Kranjec / semza.si Mankica Kranjec / semza.si
Nezadostna ženska kvota

DVK naj bi tako preučevala možnost, da lista na junijskih evropskih volitvah nastopi zgolj z osmimi in ne devetimi kandidati. A pri tem nastopi težava glede izpolnjevanja ženskih kvot, zaradi kater bi bila veljavnost liste pod vprašajem veljavnost liste. Zakonodaja namreč določa, da morata biti oba spola na kandidatni listi zastopana z najmanj 40 odstotki. Po smrti Koširjeve so na listi le tri ženske, sopredsednica stranke Urša Zgojznik, nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar in predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije Andreja Marolt.

Vladimir Prebilič | Avtor: Anže Petkovšek Vladimir Prebilič, kandidat za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

Vesna: Pripravljeni smo na različne možne scenarije

Na stranki na vprašanje, ali so uspeli najti nadomestno kandidatko, niso odgovorili, so pa sporočili, da so pripravljeni na različne možne scenarije, pri katerih bodo spoštovali odločitev DVK. "Pričakujemo pa, da nam bo DVK čim prej, vsekakor pa pred iztekom roka, dala jasna navodila in usmeritve za ravnanje," poudarjajo v stranki. 

dezurni@styria-media.si  
 

Komentarjev 7
  • Yanez 15:41 08.maj 2024.

    Za logotip stranke bi si lahko izbrali lubenico. Navzven so zeleni, navznoter pa rdeči.

  • Stane Adamič 15:06 08.maj 2024.

    Sam poglejte kaj je naredu iz Kočevja????Dokler so ga podpirali cajtengi je bil ah in uh... na terenu pa je čista katastrofa.

  • Plavi-mil 14:12 08.maj 2024.

    Saj se bo našel kakšen preoblečen rdeĉuh, da vam bo "pomagal" pardon, da se bo " žrtvoval" za dobro plačo.